Update

Historisch akkoord tussen voormalige vijanden Servië en Kosovo

Servië heeft vrijdag met zijn afvallige provincie Kosovo overeenstemming bereikt over een oplossing van hun onderlinge problemen. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, sprak in een reactie van een 'historisch akkoord.' Hij voegde eraan toe dat het akkoord snel moet worden uitgevoerd.

De Servische premier (links) in gesprek met de Servische minister van Defensie Beeld ANP
De Servische premier (links) in gesprek met de Servische minister van DefensieBeeld ANP

De deal is onder meer belangrijk, omdat het de weg vrij maakt voor Servië om tot de Europese Unie toe te kunnen treden. De EU wil dat Servië problemen met Kosovo oplost voordat onderhandelingen over toetreding tot de unie kunnen beginnen. Servië heeft de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo nooit erkend. Ook zijn er problemen met de rechten van de Servische minderheid in Kosovo.

Het akkoord bestaat uit 15 punten. Over 13 daarvan was eerder al overeenstemming bereikt. De overblijvende twee punten hadden volgens de Servische Omroep B92 betrekking op de Kosovaarse politie in overwegend Servische gemeenten en op Kosovo's lidmaatschap van internationale organisaties. Dit laatste had Servië tot nog toe door intensieve diplomatieke actie weten tegen te houden.

De Servische gemeenten in Kosovo mogen volgens het akkoord regionale politiecommandanten aanstellen. Vier gemeenten in het opstandige, in meerderheid door Serviërs bewoonde, noorden van Kosovo mogen daarnaast ook een lokale commandant kiezen.

Het akkoord is door de premiers van beide landen onder supervisie van EU-buitenland-coördinator Catharine Ashton bereikt. Het moet nog door de parlementen van beide landen definitief worden goedgekeurd.

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, feliciteerde beide partijen. 'Ik ben erg blij dat de NAVO heeft bijgedragen aan de totstandkoming van een historische overeenkomst. Het was een lang proces, maar uiteindelijk succesvol.' Hij voegde eraan toe dat de NAVO voor de veiligheid zal blijven zorgen. De NAVO kwam in 1999 in actie toen president Slobodan Milosevic van Joegoslavië zijn troepen afstuurde op de etnisch-Albanese bevolking van de autonome provincie Kosovo.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden