Update

Hirsch Ballin wil bodyscan invoeren

De securityscan kijkt op luchthaven Schiphol dwars door kleren van reizigers heen. Foto ANP Beeld
De securityscan kijkt op luchthaven Schiphol dwars door kleren van reizigers heen. Foto ANP

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil zo snel mogelijk alle passagiers op Nederlandse luchthavens controleren met een bodyscan. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Hirsch Ballin heeft dinsdagavond een telefonisch gesprek gevoerd met Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid. De bewindsman stelt dat 'de veiligheid van de passagiers hoge prioriteit moet krijgen'. Hij wil dat de invoering van de bodyscan zo snel mogelijk op Europees niveau mogelijk wordt gemaakt.

Hirsch Ballin gaat op korte termijn met de Amerikaanse autoriteiten regelen dat passagiers op alle vluchten van en naar de Verenigde Staten kunnen worden gecontroleerd met een bodyscan. Maar op langere termijn zouden reizigers op alle vluchten van en naar Nederland door een bodyscan moeten lopen voordat ze aan boord gaan.

De minister denkt dat de privacybezwaren die nu nog leven tegen de bodyscan, waarmee door kleding kan worden gekeken, verdwijnen als de controle is geautomatiseerd. Op dit moment worden op Schiphol al proeven gehouden met vijftien bodyscans. De luchthaven stelde maandag dat de kans groter was geweest dat de Nigeriaan die vrijdag een aanslag probeerde te plegen op een vlucht naar Detroit gepakt was als hij door een bodyscan had moeten lopen.

Volgens Hirsch Ballin zijn er voor zover hem bekend geen fouten gemaakt bij de controle van de Nigeriaan voordat hij aan boord van het vliegtuig stapte. Zijn woordvoerder durft geen termijn te noemen voor de plaatsing van bodyscans op alle Nederlandse luchthavens.

Ook Duitsland liet dinsdag weten te overwegen bodyscans in te voeren op luchthavens. ''Als een dergelijk apparaat de rechten van het individu respecteert, heb ik er geen probleem mee'', aldus minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden