Hirsch Ballin: Verdonk hield beveiliging door bekendheid

DEN HAAG - Politica Rita Verdonk heeft het afgelopen jaar als Tweede Kamerlid zware persoonsbeveiliging gehouden vanwege haar bekendheid. De dreiging aan haar adres is inmiddels dermate laag dat andere Kamerleden in dezelfde situatie helemaal geen beveiliging zouden krijgen.''Het aantal incidenten is sinds het moment waarop ze haar functie als minister heeft beëindigd aanzienlijk teruggelopen.''

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdagavond aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamerleden hadden gevraagd om opheldering over het besluit Verdonk voortaan minder zwaar te beveiligen. Mogelijk volgt later op de avond nog een spoeddebat over de kwestie.

De Kamer wilde ook inzicht in de risicoanalyse aan de hand waarvan Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra heeft besloten de beveiliging te verminderen. Verantwoordelijk bewindsman Hirsch Ballin weigert dat document naar de Kamer te sturen. De minister gaat ook niet in op het verzoek de analyse desnoods vertrouwelijk aan Kamerleden te verstrekken. Er staat geheime informatie in van inlichtingendiensten en over de persoonlijke levenssfeer van Verdonk.

De NCTb heeft afgelopen jaar diverse malen met Verdonk gesproken over de inschatting dat de dreiging aan haar adres sterk is afgenomen sinds ze aftrad als minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Verdonk heeft zich voortdurend tegen die conclusie verzet, aldus Hirsch Ballin in zijn brief.
Zij noemde steeds concrete incidenten rond haar beveiliging om aan te tonen dat er wel degelijk nog een groot probleem is. Meestal waren deze voorvallen echter al meegenomen in de dreigingsinschatting van de NCTb.

De beveiliging van Verdonk is deze week weliswaar minder stringent geworden, maar kan voortdurend worden aangepast. ''Het is niet altijd nodig 24 uur per dag eenzelfde maatregelenpakket te hanteren. De beveiligingsmaatregelen zijn daarom flexibel van aard.''

Verdonk is sinds haar aantreden als minister in mei 2003 geregeld bedreigd vanwege haar stevige uitlatingen over allochtonen. Na een jaar in het kabinet werd de dreiging zo sterk dat ze in juni 2004 permanente persoonsbeveiliging kreeg. Die heeft ze gehouden tot deze week. (ANP)

Rita Verdonk. Foto ANP Beeld
Rita Verdonk. Foto ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden