Hirsch Ballin: 'Nekschot onnodig lang vastgehouden'

Hirsch Ballin veroordeelt het optreden van het OM, Nekschot had volgens de minister veel eerder heengezonden kunnen worden. Foto GPD

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de cartoonist Gregorius Nekschot na zijn aanhouding onnodig lang vastgehouden. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Na zijn arrestatie en twee verhoren op een dinsdag eerder deze maand had de tekenaar heengezonden kunnen worden.

Desondanks is hij nog tot woensdagmiddag in verzekering gehouden in verband met nader onderzoek. De meerwaarde van dit langer vasthouden lijkt achteraf gezien niet groot, zo onderschrijft de minister de conclusie van de top van het OM.

Hirsch Ballin schrijft dat de rechter bij een eventuele strafvervolging met de toegepaste vrijheidsbeneming rekening kan houden in zijn vonnis. Volgens zijn woordvoerder wil de minister daarmee echter geen oordeel geven.

Hirsch Ballin had justitie in Amsterdam om opheldering gevraagd over de gang van zaken na de arrestatie van de cartoonist. Een spoeddebat in de Tweede Kamer over de kwestie werd vorige week in afwachting daarvan opgeschort. Het parlement had veel kritiek op het optreden van het OM, vooral op de doorzoeking van de woning en de lange tijd dat de verdachte is vastgehouden.

Het OM meent dat acht cartoons van hem discriminerend zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur en aanzetten tot haat of geweld. De tekenaar werkt onder het pseudoniem Gregorius Nekschot. Sommige Kamerleden zijn bang dat de echte identiteit van de tekenaar bekend wordt en hebben daarom aangedrongen op veiligheidsmaatregelen.

Om veiligheidsredenen is inmiddels afgesproken het proces-verbaal over Nekschot anoniem te maken, aldus Hirsch Ballin. Als het tot een strafvervolging komt, volgen mogelijk passende maatregelen tijdens de zitting in de rechtbank.

Nadat Nekschot op de eerste dag twee keer was verhoord, was het volgens het OM nodig hem langer vast te houden om hem te kunnen confronteren met uitkomsten van onderzoek op zijn computer. Volgens het college van procureurs-generaal, dat de gang van zaken heeft beoordeeld, voegde dit weinig toe omdat de cartoonist zich steeds op zijn zwijgrecht beriep. (ANP)

Hirsch Ballin veroordeelt het optreden van het OM, Nekschot had volgens de minister veel eerder heengezonden kunnen worden. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden