Plus

Hiphoprevue met Donnie in Paradiso: 'Ik ga heel snel'

De Amsterdamse rapper Donnie, bijgenaamd 'De Fenomeen', trad op in een uitverkocht Paradiso. 'Wil jij een biertje van papa?'

Peter van Brummelen
De Amsterdamse rapper Donnie, bijgenaamd 'De Fenomeen', trad op in een uitverkocht Paradiso. Beeld Paul Bergen
De Amsterdamse rapper Donnie, bijgenaamd 'De Fenomeen', trad op in een uitverkocht Paradiso.Beeld Paul Bergen

'Ik ga heel snel, ik ga vlug,' rapt Donnie in zijn huidige succesnummer Snelle planga. De afgelopen jaren zette de Amsterdammer er inderdaad de vaart achter.

Twee jaar geleden stond hij voor het eerst in de grote zaal van Paradiso in het voorprogramma van De Jeugd van Tegenwoordig. Nu al krijgt hij diezelfde zaal met groot gemak op eigen kracht ramvol.

Op het podium memoreert hij nog even dat hij aan 'het begin van de route', zo'n vijf jaar geleden, voor gek werd verklaard door iedereen die hij op de hoogte bracht van zijn plannen het te gaan maken als rapper.

Een doorsnee hiphopper is hij ook niet. Hij heeft lang blond haar (dat in Paradiso in een vlecht op zijn rug hangt) en spreekt Amsterdams met het moddervette accent van een ouderwetse volkszanger. Hij doorspekt dat Amsterdams wel met flink wat leenwoorden.

Donnie is de man die het woord plangas (aan het Surinaams ontleende straattaal voor zonnebril) naar de mainstream bracht. Het hummer Snelle plangas is een ode aan de zonnebril met - Donnies eigen woorden - een vlot montuurtje.

(tekst gaat verder onder video)

Maradonnie
Donald Scloszkie heet hij voluit (hij heeft een Zweedse vader), maar als rapper houdt hij het gewoon bij alleen zijn voornaam, hoewel hij zich ook wel Maradonnie, De Minister van Designer en vooral De Fenomeen laat noemen. En een fenomeen is hij, deze protegé van Bas Bron van De Jeugd van Tegenwoordig.

Gestoken in een T-shirt met daarop de beeltenis van Prince gaat hij Paradiso voor in een avondje vermakelijk absurdisme. 'Winkeltje in, winkeltje uit,' laat hij het publiek meeschreeuwen in 'Winkeltje', een rap over zijn liefde voor dure merkkleding.

Paradiso heeft er zin in. Niet alleen worden al die vaak behoorlijk maffe teksten woord voor woord meegerapt, ook is er een moshpit die zo ongeveer de complete vloer beslaat.

Als zich op het podium een jongen met de naam Marnix meldt, zegt Donnie: 'Is dat niet in West?' En dan: 'Wil jij een biertje van papa? Ga zelf maar effe halen." En terwijl het publiek 'Marnix gaat naar de bar, Marnix gaat naar de bar' scandeert, wordt de jongen over de hoofden in een paar minuten naar de biertap doorgegeven.

Hiphoprevue
Genodigde gasten zijn er ook op het podium. Zoveel zelfs dat het optreden iets van een hiphoprevue heeft. Leipe Dennis, een neef van Donnie, is er. Maar ook Mr. Polska, de mannen van Yung Internet, Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig en opvallend genoeg ook YouTuber EenhoornJoost.

Bas Bron levert een heerlijk smerige keyboardsolo af in De Tuinslang, een nummer dat precies zo dubbelzinnig is als de titel veronderstelt (eerste zin: 'Schatje, staat je plantje droog?')

Die Tuinslang werd vorig jaar net geen hit, met Snelle plangas moet dat lukken. De zakenman die Donnie ook is heeft alvast de website helesnelleplanga.nl gelanceerd, alwaar zonnebrillen in categorieën als bliksemsnel, haastig, gestroomlijnd, vluchtig en ook kattig kunnen worden besteld. Voor wie met '220 km/u de zomer in' wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden