Plus

Hiphopplatform Puna.nl bestaat tien jaar: 'Het gaat om de muziek'

Thomas Abera en Adai O'Bryan, die samen opgroeiden in Zuidoost, zijn de oprichters van Puna.nl. De grootste hiphopwebsite van Nederland bestaat deze maand tien jaar.

De oprichters van hiphopsite Puna.nl: Thomas Abera en Adai O'Bryan. Beeld Eva Plevier
De oprichters van hiphopsite Puna.nl: Thomas Abera en Adai O'Bryan.Beeld Eva Plevier

Adai O'Bryan (33) kreeg laatst nog een telefoontje van Rotjoch, presentator en oprichter van 101Barz, het hiphopplatform dat in november ook tien jaar bestaat. Rotjoch zei dat hij nu pas beseft dat 2006 een wel heel belangrijk jaar voor de Nederlandse hiphop was.

Niet alleen 101Barz en Puna.nl werden toen opgericht, ook hiphoplabel Noah's Ark zag het levenslicht. Thomas Abera (33) en O'Bryan vertellen er enthousiast over in De Balie. Ze groeiden samen op in Zuidoost en begonnen in 2006, toen de Nederlandstalige hiphop nog 'upcoming' was, de hiphopwebsite. O'Bryan: "Nu is hiphop gearriveerd."

Succes
Niet alleen hiphop is groter dan ooit, ook Puna.nl is uitgegroeid tot de grootste hiphopsite van Nederland. Puna.nl heeft maandelijks 600.000 unieke bezoekers en tussen de 3 en 4 miljoen pageviews per maand. De website levert een dagelijkse stroom van berichten over Nederlandse, maar ook internationale hiphop. Het zijn korte updates over een nieuwe single, een radio-optreden of de bekendmaking van de tracklist van een aankomend album.

Er zijn geen lange verslagen of interviews te vinden. Volgens de mannen verklaart dat ook het succes van de website, dat er geen mening in de content schuilt. Het is ook de reden dat de mannen voor het eerst samen naar buiten treden als oprichters. Op internet zijn geen foto's van hen te vinden.

Waarom nu wel? "Na tien jaar vonden we dat het wel kon. We hebben altijd de muziek voor zich willen laten spreken, door geen gezicht aan de website te koppelen. Het draait om de artiesten en niet om ons."

Die dagelijkse stroom van tientallen berichten is het succes, maar op het YouTubekanaal is ook verdieping te vinden. Dat videokanaal, met nu bijna negen miljoen views, bevat talloze minidocumentaires en verslagen van optredens en albums.

Kinderschoenen
In de tien jaar zijn er genoeg voorbeelden geweest van carrières van rappers die nog in de kinderschoenen stonden, maar die vanaf het allereerste moment een podium kregen op Puna.nl. Rappers die nu groot en bekend zijn, zoals Fresku, Gers Pardoel en Ronnie Flex. Abera en O'Bryan zijn met hun website meegegroeid met de ontwikkeling van hiphop.

Een illustratie van het succes. In 2011 werd het vijfjarig bestaan in Paradiso gevierd met een line-up van acht rappers. Op zondag 6 november wordt in de Melkweg het tienjarig bestaan gevierd met een line-up van 31 rappers, verdeeld over drie zalen. Abera: "En ook nog eens rappers die nu allemaal gaande zijn."

Tien jaar geleden studeerden de mannen allebei nog. Maar de focus in hun leven lag allang op de website. Ook toen ze allebei een baan kregen. O'Bryan bij een helpdesk en Abera als recruiter. Abera: "Ik moest voor mijn werk veel online doen, maar ik denk dat ik vijftig procent van de tijd al met Puna.nl bezig was." O'Bryan moet lachen: "Ik ook. En ik denk dat als ze erachter waren gekomen, we echt wel waren ontslagen."

Sinds 2009 werken Abera en O'Bryan fulltime voor de website. In hun kantoor aan de Reguliersdwarsstraat werken ook nog een hoofdredacteur, een redacteur en vier stagiaires.

Rocksterren
In het kader van het tienjarig bestaan verschijnt er ook een EP met tien tracks, in samenwerking met TopNotch. Onder anderen de rappers Frenna, Emms, Josylvio, Adje en Kevin zullen daarop te horen zijn. Momenteel wordt er gewerkt aan een documentaire over de rapgroep Broederliefde. O'Bryan stond daarom twee weken geleden nog backstage bij podium Hedon in Zwolle. Hij sprak met de gitarist van de band St. Tropez. Broederliefde stond in de grote zaal en zij in de kleine. "Rappers zijn de rocksterren van dit moment," zei de gitarist.

O'Bryan: "Het leuke is dat, toen wij begonnen, we al aan de statistieken konden zien hoe vaak het werd bekeken. Het is mooi dat hiphop nu echt wordt omarmd. Je kunt er niet meer omheen."

Puna.nl viert het tienjarig bestaan op zondag 6 november in de Melkweg. De EP verschijnt op vrijdag 4 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden