PlusAchtergrond

Hiphoplabel Burning Fik is wringend, weird en vet

Faberyayo (links) en Abel, oprichters van het underground label Burning Fik. Beeld Lin Woldendorp

Burning Fik, het label van hiphopartiesten Faberyayo en Abel, greep de quarantaine aan om een eerste verzamelalbum uit te brengen, De Fik 1, met jong hiphoptalent. ‘Dit album is sick goed gelukt.’

Nu door de quarantaine alle optredens voor het festivalseizoen van de baan zijn, vonden Abel ‘Rapchamp’ van Gijlswijk (29) en Pepijn Lanen alias Faberyayo (37) het een mooi moment om een verzamelalbum uit te brengen met al het jonge talent van hun label Burning Fik.

Naast tracks van de labelbazen zelf, waaronder Snelle meiden, staan op De Fik 1 nummers van de ‘verlegen boyband’ Baby Boys en internetsensatie Gotu Jim en Suilju. Ook wordt nieuw talent gepresenteerd, zoals Firoza en Bob uit Zuid uit Amsterdam. Abel: “Het idee ontstond tijdens de tweede quarantaineweek. De meeste nummers lagen er al. Nieuw is Kleine Crack, een satanistische rapper uit Antwerpen. Zijn nummer BF (Voel de Pijn) heeft iets magisch.”

Faberyayo: “Net als Firoza, de eerste meisjesrapper op het label. Ze is een grappige persoonlijkheid, maar ook in de studio bleek ze heel interessant.” Ze zien het als hun taak om de jonge artiesten op hun underground label te begeleiden. Faberyayo: “Het geeft voldoening om mijn ­ervaring na vijftien jaar optreden te kunnen delen.”

Het album is als een luistertocht waarop van alles te ontdekken valt, zegt Abel. “Veel nummers gaan over uitgaan en festivals, soms hebben we artiesten gevraagd een tekst iets meer naar het nu te trekken, maar er zijn geen ­directe verwijzingen naar corona.” Gall & Gall van Faberyayo (‘Elf uur ’s ochtends in de Gall & Gall. Ik mag wat drinken van mezelf. Hele week voelt als maandag.’) had zomaar in deze tijden geschreven kunnen zijn, maar ook dit nummer lag er al. Faberyayo: “Het grappige is ook dat ik dit nummer wilde uitbrengen met nog drie andere tracks van anderen. Toen ontstond het idee voor een verzamelalbum.”

Raarheid omarmen

De artiesten die Burning Fik tekent, zijn anders; hun ­muziek moet wringen, legt Abel uit. “Ze klinken toegankelijk tot je goed gaat luisteren en ontdekt dat de nummers conceptueel te avontuurlijk zijn om op de radio te worden gedraaid. De uitdaging is dat die radio-dj’s uiteindelijk toch de raarheid omarmen. Als een paard van Troje proberen we de muziek bij mensen binnen te smokkelen. Gotu Jim, bekend van Tweede klas shit en Krijg het er geil van met Merol, is dat als eerste gelukt.”

Bij het album komt ook een kleurboek uit, met kleurplaten getekend door illustratoren als Floor van het Neder­end, bekend van Hotel Dorado, Sander Ettema van ­Vice, ­artiesten van het album en het zoontje van Faberyayo: “Hij was in de studio om een tekst in te spreken voor het nummer Flynosaur en maakte een tekening van Abel en mij met stift op het whiteboard. Heel treffend en met sicke ­details.” Abel: “We wilden luisteraars ook iets tastbaars ­geven, daarom lanceren we een kleurplatenwedstrijd, ­zodat mensen thuis aan de slag kunnen.”

Burning Fiks ambitie, zegt Abel, is om een soort punklabel te zijn. Hij was zanger van de Amsterdamse punkband TDTMCM (The Don’t Touch My Croque Monsieurs). “We zijn altijd op zoek naar weirde klanken die bij ons passen. Dat is met dit album sick goed gelukt.” Faberyayo: “Het plan is ook boeken en magazines uit te brengen. We willen het nieuwe underground- en entertainmentplatform zijn, waar het gaat over échte dingen, dat het niet alleen maar over geld gaat. De komende generatie is daar klaar voor.”

De releaseparty van ‘De Fik 1’ van platenlabel Burning Fik is ­vrijdagavond vanaf 23.00 uur te zien via de livestream op ­skatecafe.tv. Voor meer info volg @burningfik op Instagram.

Baby BoysBeeld Lin Woldendorp

Wie Baby Boys: Boy Visser (22), Milo van den Bos (22), producer Ole van Wouden/Elon (22)
Tracks Toppie, Stylist, Slow, Klappen, Heli, Kledijen, Tik Tok, Let’s SK8
Over het album
Boy: “We hebben een schrijfkamp in de studio gedaan en daar zijn twee nieuwe nummers uitgekomen, de rest zijn pokoes (nummers) die er al lagen.”
Milo: “We zouden in het voorprogramma van de Jeugd staan in alle grote zalen van Nederland. Door corona gaat dat nu niet door.”
Ole: “Daarom ook was het extra sick om dit album te kunnen maken.”
Wat gaan jullie doen zodra het weer mag? In koor: “Optreden, naar Lowlands en het terras op.”

Gotu Jim (18, staand) met producer Ybra (19)Beeld Lin Woldendorp

Wie Gotu Jim (18, staand), op de foto met producer Ybra (19)
Tracks Witte Nikes, Let’s Skate, Existentie (Big Daddy Gotu), Toppie, Slow, Abella Danger
Over het album “Ik ben heel trots op de track Existentie (Big Daddy Gotu), dat gaat meer over mezelf en minder over bullshit. Juist nu moeten we muziek uitbrengen om mensen blij te maken.”
Wat ga je doen zodra het weer mag? “Drie nachten gek gaan in de stad.”

Kleine CrackBeeld Arthur B. Mailleux

Wie Kleine Crack (28)
Tracks BF (Voel de pijn), D.I.E.D. met Faberyayo
Over het album “Het nummer D.I.E.D of Dansen In Een Droom heb ik met Faber gemaakt in Amsterdam, net voor corona. Heel leuk om hem te kunnen ontmoeten.”
Wat ga je doen zodra het weer mag? “Dan vertrek ik direct naar Amsterdam om iedereen van de Burning Fik-‘fam’ te ontmoeten.”

DixakBeeld Lin Woldendorp

Wie Dixak (22)
Tracks Stylist, Kledijen, Flirt
Over het album “Het was meer alsof ik met vrienden muziek aan het maken was, heel gezellig. Ik ervaar corona sowieso als een heel lang en leuk Center Parcsweekend.”
Wat ga je doen zodra het weer mag? “Een biertje op het terras en daarna weer verder met de quarantainelifestyle.”

Bob uit ZuidBeeld Lin Woldendorp

Wie Bob uit Zuid (25)
Tracks Zuid
Over het album “Muziek maken en teksten schrijven doe ik al langer, maar dit is de eerste keer dat ik rap. En nu sta ik op dit album! Ik ben niet het prototype rapper, ik draag geen Balenciaga’s, maar ik lees veel.”
Wat ga je doen zodra het weer mag? “Veel zuipen in mijn lievelingscafé, De Koe. En naakt optreden, als rapper en ­gitarist, met een gitaar voor m’n lul.”

FirozaBeeld Lin Woldendorp

Wie Firoza (23)
Track Flirt
Over het album “Het is een gaaf gevoel om met dit album dingen in beweging te kunnen zetten. Ik schrijf teksten op mijn studentenkamer, maar omdat de muren te dun zijn, zing ik ­alles op mijn fiets. Flirt gaat over hoe iedereen ­onder mijn rokje kijkt als ik door de stad fiets. ”
Wat ga je doen zodra het weer mag? “Naar een feestje in het Skatecafé en daarna een after bij mij thuis. Dan mag  alles waar ik hier al weken tegen aankijk kapot!”

Suilju/AstmaboyBeeld Lin Woldendorp

Wie Suilju/Astmaboy (21)
Tracks Bands, Tik Tok, Heli, Let’s SK8, Flynosaur, Witte Nikes
Over het album “Abel heeft me twee jaar geleden gescout, ik stuurde hem nummers op, hij was fan en twee jaar later is dit album er, heel vet. De nummers zijn allemaal vet genoeg om de wereld in te gaan.” 
Wat ga je doen zodra het weer mag? “Draaien in clubs als dj, met zijn allen de studio in en langs mijn oma voor thee met biscuitjes.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden