Update

Hinder op Schiphol door grote storing

Reizigers moeten op Schiphol rekening houden met lange wachttijden, vertragingen en annuleringen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing bij het inchecken.

Het Parool
Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing bij het inchecken. Beeld anp
Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing bij het inchecken.Beeld anp

Rond 06.45 uur was de storing op Schiphol verholpen en kon de dienstregeling worden hervat. Ook werden de toegangswegen weer opengesteld en konden treinen weer naar het vliegveld rijden. Desalniettemin zullen de gevolgen de hele zondag en mogelijk ook maandag nog merkbaar zijn.

Annuleringen
KLM laat weten inmiddels veertig Europese vluchten te hebben geannuleerd, eerder op de dag waren dit er 25. Reizigers voor andere vluchten zullen te maken krijgen met vertragingen. Het is niet duidelijk of er nog meer vluchten uit zullen vallen, maar de luchtvaartmaatschappij houdt de situatie nauwlettend in de gaten, als een woordvoerder.

De wachttijden bij de balies om vluchten om te boeken zijn lang. KLM had extra personeel opgeroepen, maar door de files richting Schiphol was het ook voor het personeel lastig om de luchthaven te bereiken. "Het is ook bij ons alle hens aan dek."

Schiphol gaf aan dat in ieder geval tussen 09.00 uur en 11.00 uur binnenkomende vluchten werden verminderd. Reisorganisatie TUI en luchtvaartmaatschappij Transavia hebben geen vluchten hoeven te schrappen. De meeste reizigers moesten wel rekening houden met vertraging.

Corendon had voor zondag drie vluchten gepland staan die vanaf Schiphol zouden vliegen. Die zijn met gemiddeld anderhalf uur vertraging vertrokken, aldus een woordvoerder.

Maandag
Reizigers moeten maandag ook nog rekening houden met mogelijke problemen met het vliegverkeer van en naar Schiphol. Zondag hebben mensen er nog flink last van, aldus een woordvoerder. Wat er maandag precies gebeurt, is nog niet te voorspellen, maar er zullen zeker naweeën van zijn, zegt hij.

Lange rijen
De luchthaven was zondagochtend vroeg tijdelijk afgesloten vanwege een storing bij het inchecken, die door een eerdere stroomuitval was veroorzaakt. Door de storing ontstonden lange rijen mensen in de vertrekhallen.

Naast dat de toegangswegen werden afgesloten en treinen niet meer naar Schiphol reden, werd uit voorzorg ook besloten om inkomende vluchten om te leiden. De maatregelen waren samen met de bevoegde autoriteiten genomen om de drukte op het vliegveld tegen te gaan. Er ontstonden files op onder meer de A4.

De maatregelen waren nodig om de drukte op het vliegveld tegen te gaan. De storing met het inchecken werd veroorzaakt door een eerdere stroomuitval. Op foto's op sociale media was te zien dat lange rijen mensen in de aankomsthal stonden te wachten.

Amsterdam Zuidoost
Amsterdam Zuidoost had tot zondagochtend 09.00 uur nog last van de stroomstoring. Dit kwam door een spontane storing bij een schakelstation van netbeheerder Tennet rond 00.45 uur zaterdagnacht. Zo'n 18.000 huishoudens en een aantal grote bedrijven kwamen zonder stroom te zitten.

Reden dat de stroom bij Schiphol al eerder verholpen was, is dat zij niet direct op het getroffen gebied zijn aangesloten. Een woordvoerder van Tennet laat weten dat de luchthaven hierdoor enkel te maken had met een spanningsdip, terwijl het gebied in Zuidoost te maken had met stroomuitval.

Onderzoek
Technici op Schiphol onderzoeken wat er op de luchthaven mis is gegaan na de grote stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost. De luchthaven beschikt over een noodaggregaat, maar het kostte tijd om de systemen weer op gang te krijgen. Schiphol is ook niet bezig met het mogelijk verhalen van de schade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden