Hilwiscomplex wint rechtszaak om torenhoge stookkosten

Bewoners van het Hilwiscomplex aan het Victorieplein in de Rivierenbuurt hoeven van de rechter niet de hoge stookkosten te betalen die makelaar Rappange ze had opgelegd.

De bewoners van het Hilwiscomplex hoeven niet de torenhoge stookkosten te betalenBeeld anp

Aan dit slepende conflict tussen de bewoners en de makelaar lijkt de rechter daarmee een einde te hebben gemaakt.

De bewoners kregen rekeningen over 2013 en 2014 die neerkwamen op meer dan 500 euro per maand. In 2013 hadden 64 huishoudens te maken met de hoge rekeningen, in 2014 betrof het 45 huishoudens.

Oude stookinstallatie
Een verwarmingsinstallatie van bijna 80 jaar oud zorgde ervoor dat de stookkosten elk jaar enorm opliepen. De rechter oordeelde dat een 'installatie met een sterk verminderd rendement gekwalificeerd kan worden als een gebrek'. De kosten die dat met zich meebrengt, hoeven daarom niet op huurders verhaald te worden.

Vanwege de hoge kosten kochten sommige bewoners, die dat konden betalen, een eigen ketel. Hierdoor werd de eindnota elk jaar onder steeds minder mensen verdeeld, waardoor die alleen maar meer opliep. De ketel is sinds vorig jaar niet meer in gebruik.

De rechter oordeelde dat de bewoners 75 procent korting krijgen op de in rekening gebrachte stookkosten in 2013 en 2014. In dit laatste jaar geldt deze korting ook voor de elektriciteitskosten en het waterverbruik van de installatie. Hiermee hield de kantonrechter de eerdere uitspraak van de huurcommissie volledig in stand.

In een verklaring laten de bewoners weten erg blij te zijn met de uitspraak. "Dit is echt fantastisch nieuws. Je weet niet hoeveel deze uitspraak voor ons betekent en wat deze rechtszaak voor invloed op ons leven heeft."

Schuldsanering
Vanwege de exorbitante bedragen dreigde een aantal bewoners in de schuldsanering terecht te komen. Een bewoner hierover: "Ik kan nu gelukkig gewoon in dit complex blijven wonen en word niet mijn huis uitgezet."

Voor 2015 gaat waarschijnlijk hetzelfde vonnis gelden. Daarover wordt in het najaar uitspraak gedaan. Ook in dit jaar gaat het om hoge stookkosten van meer dan duizend euro per maand.

Lees ook: 1000 euro stookkosten per maand in Hilwiscomplex en Financiële problemen voor huurders Hilwiscomplex door oude verwarming

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden