Hilversumse notaris uit het ambt gezet: 'Doek is gevallen'

De Hilversumse notaris Harm ten Broecke (54) is definitief uit het ambt gezet. Het betekent een einde van een roerige carrière in het notariaat. "De toezichthouder heeft zijn tanden willen laten zien."

Maarten van Dun
Het kantoor van Ten Broecke in Hilversum. Beeld Google Streetview
Het kantoor van Ten Broecke in Hilversum.Beeld Google Streetview

Even was er nog de kans op een miraculeuze ontsnapping, maar het Amsterdamse gerechtshof heeft het dinsdag bevestigd: de Hilversumse notaris Harm ten Broecke mag niet meer als notaris werken. Die maatregel was Ten Broecke al in juli opgelegd, maar omdat toen was verzuimd een spoedmaatregel op te leggen, kon Ten Broecke doorwerken zolang zijn hoger beroep liep. "Het doek is gevallen, ja," zegt Ten Broecke nu telefonisch.

Ten Broecke, van het notariskantoor De Haas Ten Broecke, gaat al tijden gebukt onder financiële problemen. Al in 2012 kreeg de notaris een stille bewindvoerder toegewezen, die een jaar lang bindend advies geeft als een notarispraktijk in gevaar komt.

Half miljoen in de min
Ondanks streng toezicht van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) werden de tekorten bij Ten Broecke in de jaren die volgden steeds groter. Eind 2015 stond het kantoor bijna een half miljoen euro in de min, terwijl zijn schuld privé richting de vier ton liep. Er werd onder andere beslag gelegd op zijn kantoor en woonhuis.

Ook de laatste maanden liepen de schulden op. Het is voor een notaris niet toegestaan om geldproblemen te hebben. Het was voor het BFT reden om een klacht in te dienen tegen Ten Broecke.

Risico's
Door de erbarmelijke financiële positie 'veronachtzaamt de notaris zijn kerntaken als notaris en dat raakt de fundamenten van het rechtsverkeer,' oordeelt het Amsterdamse Gerechtshof over die klacht. Het Hof acht het 'niet aanvaardbaar om de risico's te laten voortbestaan' en heeft Ten Broecke uit het ambt gezet.

De notaris laat weten dat hij de problemen een privéaangelegenheid vindt: "Ik heb problemen uit het verleden en die moet je wegwerken, maar daar moet je wel tijd voor krijgen. Het heeft niets met integriteitsproblemen te maken. De toezichthouder heeft zijn tanden willen laten zien, net zoals is gebeurd toen Moszkowicz uit het ambt werd gezet. De toezichthouder heeft een wit voetje willen halen, nadat er grote fouten zijn gemaakt in bijvoorbeeld de affaire-Blijleven."

Geschorst
Met de toezichthouder en tuchtmaatregelen had Ten Broecke al enige ervaring: tussen 2008 en 2015 werd hij vier keer geschorst als notaris. Waarom die ernstige maatregelen werden opgelegd, is niet bekend.

De toekomst is ongewis voor Ten Broecke. "Ik heb het gillend druk en mijn kantoor is gewoon gezond. Wat is gebeurd, is gebeurd, zo is het recht, maar ik heb daar wel een bepaald gevoel over. Of mijn kantoor blijft bestaan, ligt in de toekomst verborgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden