Hilton Hotel en RAI toegevoegd aan lijst rijksmonumenten

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) presenteerde maandag een lijst van 89 nieuwe rijksmonumenten. In totaal kregen elf Amsterdamse panden een beschermde status toegewezen.

Redactie
De RAI Beeld anp
De RAIBeeld anp

Het gaat om de meest waardevolle en kenmerkende bouwwerken, die van belang zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en die in de periode 1959-1965 zijn gebouwd.

De Amsterdamse panden op de lijst zijn: Europahal RAI, Tweede Citroëngarage, Autopon (Overtoom), Monument Hollandsche Schouwburg, Sloterhof, Princesseflat (Beethovenstraat), het Burgerweeshuis, het A.H. Gerhardhuis, de Scholengemeenschap Buitenveldert, het Gijsbrecht van Aemstelpark en het Hilton Hotel.

De bekendmaking van de 'nieuwe' monumenten uit de periode 1959-1965 vond maandag in het Evoluon in Eindhoven plaats. De 'vliegende schotel', die Philips liet bouwen om zijn technische vernuft tentoon te stellen, is een van de architectonische hoogstandjes die het ook tot de selectie schopte. 'Ik beschouw het als een lijst van verhalen', zei Bussemaker. 'Iedere keer dat we een gebouw op zo'n lijst zetten, zeggen we: dit is zo'n verhaal.'

In 2007 werden al 100 monumenten uit de vroege wederopbouwperiode (1940-1958) aangewezen. De tientallen bouwwerken die daar nu aan worden toegevoegd zijn ingedeeld in thema's die een belangrijke rol speelden in de vroege jaren 60.

De lijst is nog niet definitief; de Raad voor Cultuur zal er nog advies over uitbrengen en eigenaren die niet zitten te wachten op alle verplichtingen die een monument met zich meebrengt, kunnen eventueel nog bezwaar maken.

Gebouwen die de status van monument hebben, mogen bijvoorbeeld niet zomaar worden veranderd of gesloopt. Wie een monument bezit en moet onderhouden, kan wel in aanmerking komen voor subsidies en kortingen.

Bekijk hier de complete lijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden