Hillen naar VS om te spreken over JSF

Minister Hans Hillen van Defensie gaat deze week in de Verenigde Staten onder meer praten over de JSF, het gevechtsvliegtuig waar Nederland twee testtoestellen van heeft aangeschaft. Hij ontmoet onder meer zijn ambtsgenoot Leon Panetta en brengt een bezoek aan producent Lockheed Martin.

ANP/Redactie
Minister Hillen. Beeld ANP
Minister Hillen.Beeld ANP

Ook zal Hillen overleggen met vice-admiraal David Venlet, die namens het Pentagon verantwoordelijk is voor het JSF-programma, meldde Defensie vandaag. Verder gaat de minister naar Forth Worth, waar hij de productielijn van Lockheed Martin zal bekijken.

Half december werd bekend dat de ontwikkeling van de JSF, ook wel aangeduid als F35, wordt geplaagd door een reeks technische problemen. Er zijn onder meer problemen met de geavanceerde helm van de vlieger en een systeem waarmee brandstof kan worden gedumpt.

De productie van het toestel loopt daardoor mogelijk vertraging op. Defensie verwacht dat de twee testtoestellen wel op tijd worden geleverd.

Scheurtjes en zwakke plekken
Eerder werd al bekend dat de Amerikanen de productie van de JSF (Joint Strike Fighter) willen vertragen omdat het scheurtjes en zwakke plekken vertoont die de levensduur kunnen aantasten. Ook deze problemen staan vermeld in het uitgelekte memo.

Het vliegtuig wordt al tijden geplaagd door problemen. De ontwikkeling heeft al enkele keren vertraging opgelopen.

Miscalculatie
Leider van het JSF-programma David Venlet noemde het onlangs in een interview met defensiemagazine AOL Defense een 'miscalculatie' dat de eerste productietoestellen al van de band lopen, terwijl het vliegtuig nog volop wordt getest.

Andere onderwerpen
Naast de JSF staan ook andere onderwerpen op de agenda. Hillen wil het hebben over Afghanistan, piraterijbestrijding, ontwikkelingen binnen de NAVO en de bezuinigingen op Defensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden