Hillen: Het valt wel mee met kraken systemen Defensie

Minister Hillen van Defensie vindt niet dat Defensie groot gevaar loopt, nu blijkt dat bepaalde communicatiesystemen makkelijk te kraken zijn. 'Het gaat slechts om een uitvoeringsorganisatie die gekraakt is', aldus de minister die verder toevoegde dat er 'geen geheimen op straat liggen'.

Sebastiaan Timmermans
Minister Hillen van Defensie. Beeld ANP
Minister Hillen van Defensie.Beeld ANP

D66-Kamerlid Wassila Hachchi stelde haar vragen naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant, waarin werd onthuld dat communicatiesystemen van Defensie in een handomdraai te kraken zijn.

'Het is cruciaal dat bij Defensie in vertrouwelijkheid gesproken kan worden. Dit moet zo veilig mogelijk gebeuren', aldus Hachchi, die verscheidende vragen hierover aan minister Hillen stelde.

Volgens Hillen is het niet zo dat de top van Defensie is afgeluisterd. Wel heeft hij de hele organisatie gewaarschuwd voor het afluisteren. Ook zou het gekraakte systeem niet in verbinding staan met het intranet, waarop wel vertrouwelijke informatie staat. 'We moeten de dingen wel in de juiste proportie zien.'

Wel is het zo dat een videoconferentie van het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine is afgeluisterd. Daarin werden gegevens over het onderhoud op een werf uitgewisseld.

Hachchi nam geen genoegen met deze woorden. 'Hoe serieus kijkt deze minister naar incidenten? Het gaat om bewustwording.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden