Hillen door Amerikanen gerustgesteld over JSF

Minister Hans Hillen van Defensie heeft tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten het idee gekregen dat het fundament onder de Joint Strike Fighter (JSF) eerder sterker is geworden dan zwakker. De bewindsman had vandaag in Washington een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Leon Panetta.

ANP
Minister van Defensie Hans Hillen met zijn Amerikaanse collega Leon Panetta vandaag in Washington. Beeld ap
Minister van Defensie Hans Hillen met zijn Amerikaanse collega Leon Panetta vandaag in Washington.Beeld ap

Hillen bezocht eerder in de week JSF-producent Lockheed Martin in Forth Worth in Texas. Hij zegt dat de problemen met de JSF zowel door de Amerikaanse overheid als door de producent serieus worden genomen. 'Lockheed Martin stelt dat de problemen te verhelpen zijn en ik denk dat dit zo is', aldus Hillen. 'Lockheed Martin heeft eigenlijk de problemen over zichzelf afgeroepen door produceren en ontwikkeling tegelijkertijd uit te voeren.'

Viceadmiraal David Venlet, hoofd van het JSF-project, liet in december weten dat productie van het toestel moet worden vertraagd omdat zwakke plekken zijn ontdekt.

Panetta en Hillen hebben volgens de Nederlandse minister afgesproken dat beide landen elkaar beter op de hoogte gaan houden over de F-35, oftewel Joint Strike Fighter. Hillen toonde zich gerustgesteld door de opmerkingen van zijn collega over de JSF. 'Panetta gaf aan dat de JSF het beste toestel is voor hem.'

Deze zomer wordt het Nederlandse testtoestel volgens verwachting op tijd geleverd, benadrukte Hillen. Hij noemde de JSF 'een voortreffelijk product'.

Afghanistan
Hillen en Panetta spraken ook over een mogelijke rol van Nederland bij economische steun aan Afghanistan als de Amerikaanse troepen het land in 2015 hebben verlaten. Details werden niet besproken, die komen later dit jaar bij de NAVO in Chicago aan de orde, aldus Hillen.

De bewindsman wilde niet veel zeggen over de deze week opgedoken videoband waarop Amerikaanse militairen te zien zijn die over lijken urineren in Afghanistan. Hij noemde het 'geen mooi verhaal en slecht voor de reputatie van militairen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden