Hillary Clinton: Trump wil het alleen doen, ik samen

Op de vierde en laatste avond van de Democratische conventie (DNC) in de Amerikaanse stad Philadelphia werd gesproken door onder anderen Chelsea Clinton. Maar eigenlijk draaide de avond maar om één iemand: de genomineerde Hillary Clinton. Zij accepteerde officieel de nominatie van haar partij voor de race naar het Witte Huis en probeerde met haar speech mensen die nog over haar twijfelen over te halen om zich aan te sluiten bij haar campagne 'voor alle Amerikanen'.

Chelsea Clinton is in de afgelopen jaren van een mediaschuwe tiener en twintiger uitgegroeid tot een enthousiaste campagnevoerder voor haar moeder. Voor zo'n groot publiek als de zaal in Philadelphia had ze echter nog nooit gestaan. In haar toespraak richtte Chelsea zich vooral op de menselijke kant van Hillary. Dat heeft de Democratische kandidaat nodig: één op één staat ze bekend als een warme vrouw, maar tijdens grote bijeenkomsten heeft ze moeite met contact leggen. Ze wordt omschreven als stug en soms zelfs koud door haar politieke tegenstanders. Niks van waar, aldus Chelsea. Haar moeder wordt gedreven door 'een sterk gevoel voor gerechtigheid en een hart vol liefde'. Hillary's werk voor kinderen, vrouwen en mensen die niet voor zichzelf kunnen of durven spreken, bewijst ze een uitstekende president zou zijn.

Producent en regisseur Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, How To Get Away With Murder) maakte een korte film, met voice over van acteur Morgan Freeman, over het leven van Clinton. Ook hier lag de focus op het grote hart en het doorzettingsvermogen van de Democratische kandidaat, die tevens de eerste vrouwelijke genomineerde voor de presidentsverkiezingen namens een grote partij is in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Hillary and Chelsea Clinton. Beeld AFP
Hillary and Chelsea Clinton.Beeld AFP

Clinton: harten en wetten
Hillary Clintons oproep aan Bernie Sanders' fans om zich bij 'de Democratische beweging' aan te sluiten, werd met gejuich ontvangen. Er was tijdens de voorverkiezingen vele wrijving tussen Bernie-fans en Hillary-supporters, en Clinton heeft de mensen die op Bernie hebben gestemd nodig in november. Clinton hamerde erop dat de Amerikanen het samen moeten doen, terwijl Donald Trump Amerikanen 'bang wil maken voor elkaar en voor de toekomst'. Ze sprak zich uit tegen de muur die Trump wil bouwen tussen de VS en Mexico, en stelde in plaats daarvan voor om van illegale immigranten die al zwart werken, Amerikaans staatsburgerschap te geven.

Dit is één van de vele enorme verschillen in visie tussen de Democraten en Republikeinen: het 'wij tegen de rest' van de Republikeinen tegenover het 'samen sterk' waar de Democraten zich op beroepen. 'Geloof niemand die zegt: ik kan dit in mijn eentje oplossen', refereerde Clinton aan Donald Trumps speech van vorige week. Trump vergeet soldaten, politieagenten, docenten - iedereen die ertoe doet. 'Amerikanen zeggen niet: ik los dit alleen op. Wij zeggen: we lossen het samen op.'

Ze borduurde voort op de boodschap uit het introductiefilmpje: het leren kennen van Hillary als mens. 'Ik weet dat niet iedereen weet wie ik ben', zei Clinton. Ze legde hierop uit dat ze uit een bescheiden familie komt ('geen namen op grote gebouwen' - een verwijzing naar vastgoedontwikkelaar Trump) en praatte over het feit ze niet wordt gedefinieerd door de verschillende functies die ze in haar leven heeft bekleed, maar door wat haar drijft. 'Om verandering op gang te brengen, moet je zowel harten als wetten veranderen.' Politiek werk gaat stapje voor stapje, aldus Hillary. Sommige dingen duren jaren. Maar als je ergens in gelooft, zet je door.

Donald Trump ligt onder vuur voor veel dingen, maar heeft geen politieke geschiedenis en kan dus niet worden aangesproken op politieke fouten. Clinton bevindt zich al tientallen jaren in de politieke arena. Ze stemde als senator voor de Irak-oorlog van George W. Bush en dit jaar werd nog onderzocht of ze zich schuldig had gemaakt aan strafbare feiten, door een privé e-mailserver te gebruiken tijdens haar vier jaar als minister van Buitenlandse Zaken. Hoewel de FBI adviseerde haar niet te vervolgen, is het e-mailschandaal al maandenlang groot nieuws in de VS en doet het Clinton niet betrouwbaarder overkomen. Clinton verwees niet specifiek naar deze misstappen, maar onderkende wel dat 'niemand perfect is'.

Het gebrek aan politieke ervaring van Trump werd natuurlijk breed uitgemeten. Clinton wees er fijntjes op dat Trump veel praat, maar weinig plannen heeft. 'Zoals jullie hebben gemerkt: ik ben dol op praten over wat ik van plan ben.' Trump wil Amerika weer 'great' maken, maar laat alle artikelen van het merk Trump in andere landen vervaardigen. 'Hij kan beginnen met zijn spullen weer in Amerika te laten maken', aldus Clinton. Trump heeft bovendien een kort lontje en kan slecht tegen zijn verlies. 'Vertrouwen we hem tijdens een nucleaire crisis?', vroeg Clinton de zaal. De boodschap was duidelijk: Hillary heeft hersens, Trump alleen temperament.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP

Eerste transgender
Voor het eerst in de geschiedenis van de Democratische conventie sprak er donderdagavond vroeg (lokale tijd) een transgender Amerikaan. Sarah McBride, een voormalige medewerkster van het Witte Huis, sprak de hoop uit dat de 'haat in harten en wetten' tegen over LHTB's snel zal verdwijnen.

Bij de Republikeinen stond vorige week voor het eerste een openlijke homoseksueel achter het spreekgestoelte. Miljardair Peter Thiel zei tegen de conventie dat het hem niet uitmaakt welk toilet transgenders gebruiken, hetgeen een controversieel standpunt is in de conservatieve hoek.

Sarah McBride. Beeld EPA
Sarah McBride.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden