Hillary Clinton kan aan de slag

Ook John McCain schaarde zich achter Hillary Clinton (foto), aanvoerend dat de kiezers willen dat de regering snel en efficiënt aan de slag gaat. Foto EPA/Shawn Thew Beeld
Ook John McCain schaarde zich achter Hillary Clinton (foto), aanvoerend dat de kiezers willen dat de regering snel en efficiënt aan de slag gaat. Foto EPA/Shawn Thew

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft met 94 tegen 2 stemmen de benoeming goedgekeurd van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken. Twijfels over de rol van echtgenoot Bill hadden geleid tot uitstel van de stemming.

De Republikeinse senator John Cornyn (Texas) stelde gisteren nogmaals het gevaar van belangenverstrengeling aan de orde: buitenlandse donateurs van de Bill Clinton Foundation zouden volgens de senator gunsten kunnen verlangen van minister Hillary Clinton.

Cornyn stelde voor alle buitenlandse giften aan de Foundation, die tot dusver ook van regeringen zijn gekomen, uit te sluiten zolang Hillary deel uitmaakt van het kabinet van Barack Obama. ''Als we werkelijk het vertrouwen tussen de regering en het volk willen herstellen, moeten we het niet bij retoriek laten,'' aldus Cornyn.

Hillary Clinton weigerde echter zover te gaan. Ze verwees naar de overeenkomst die advocaten van Bill in december met Obama hebben gesloten; daarin is vastgelegd dat alle giften aan de Clintonstichting openbaar worden. Volgens Hillary bestaat er geen gevaar voor ongeoorloofde beïnvloeding.

De overgrote meerderheid van de Senaat nam daar genoegen mee, ook de Republikeinen. ''Ik vertrouw op het oordeel van Hillary Clinton,'' aldus Arlen Specter, Republikein uit Pennsylvania. Ook John McCain schaarde zich achter Clinton, aanvoerend dat de kiezers willen dat de regering snel en efficiënt aan de slag gaat.

Voor Clinton en Obama vormt het Midden-Oostenconflict de eerste prioriteit. De president belde gisteren al met de leiders van Israël, Egypte, Jordanië en de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Mogelijk zal hij vandaag George Mitchell benoemen tot speciale afgezant voor het Midden-Oosten. Mitchell legde in de jaren negentig de basis voor het vredesakkoord in Noord-Ierland.(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden