Hilhorst stelde zichzelf voor als een omgekeerde Badr Hari

Het is natuurlijk zéér bewonderenswaardig dat Pieter Hilhorst het in de tram opnam voor twee vrouwen die racistisch waren bejegend door een vervelende kobold. Heel goed ook dat Pieter die smurf, nadat hij Pieter een tik had gegeven, met hulp van andere passagiers uit de tram zette.

Op GeenStijl zag ik een filmpje van een en ander. Je hoort het manneke krijsen, je ziet Pieter beheerst lachen, er wordt inderdaad een klapje uitgedeeld (het valt moeilijk te zien) en scheldend en tierend verlaat het kereltje de tram. Pieter twitterde over zijn heldendaad. Het deed me denken aan Jan Terlouw van D66. Terlouw, ook in verkiezingstijd, was op campagne en zag een schaap op zijn rug liggen. Zo'n schaap moet je altijd omdraaien, want door zijn dikke wolletje kan hij niet meer op zijn pootjes terechtkomen, en dan sterft hij.

Terlouw wilde het schaap dus helpen, maar... het was campagnetijd. Dus werd eerst een fotograaf gebeld, die snel kwam aanrennen. En inderdaad de foto van Terlouw met de kop 'Terlouw redt schaap' sierde alle voorpagina's. Hij won er in 1981 zeventien zetels mee. Ik wil niets afdoen aan de heldendaad van Pieter, maar je vraagt je toch af: zou hij die tweet ook verstuurd hebben als het geen verkiezingstijd was geweest?

Ik zie op dat GeenStijl-filmpje inderdaad een schurkje - en ook schurkjes horen zich te gedragen - maar zou het niet beter zijn geweest als Hilhorst had gezwegen en iemand anders dan op dat filmpje bij GeenStijl had gewezen? Nogmaals: het is heel goed van Hilhorst dat hij die man, ook al was hij vermoedelijk dronken of was hij met een extreem laag IQ begiftigd, terechtwees, maar ik denk dat je juist in verkiezingstijd met dit soort borstklopperij voorzichtig moet zijn.

Hilhorst stelde zichzelf namelijk voor als een omgekeerde Badr Hari, die korte metten had gemaakt met onwelvoeglijkheden van racistische aard, en dat neigt toch erg naar 'eigen roem stinkt'. Je kúnt zo'n twitterbericht namelijk niet anders lezen dan in het kader van de verkiezingscampagne. En dan wordt zo'n heldendaad goedkoop, zeker als je dan later een filmpje ziet met een dom ventje dat inderdaad niet meer is dan een schaap dat op zijn rug ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden