Hilhorst overleeft motie van wantrouwen

Wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) heeft vanavond tijdens het debat over de miljoenenblunder bij de Dienst Belastingen een motie van wantrouwen overleefd. De motie, ingediend door het CDA, werd alleen gesteund door de SP.

Jasper Karman
null Beeld Dirk Hol
Beeld Dirk Hol

De motie van wantrouwen was het slotakkoord van een lang, emotioneel debat tussen de wethouder en de oppositiepartijen.

Daarin moest Hilhorst uitleggen hoe het kon gebeuren dat de gemeente vorige week in totaal 188 miljoen euro uitkeerde aan 9949 uitkeringsgerechtigde Amsterdammers, per huishouden 11.000 tot 35.000 euro, het honderdvoudige van waar ze recht op hadden.

Excuses
Hilhorst bood in het debat omstandig zijn excuses aan, maar was kwam volgens het CDA niet voldoende tegemoet aan de eisen van de oppositie. Die wilde dat de wethouder bestedingslimieten zou gaan gebruiken om te voorkomen dat dergelijke fouten nog een keer kunnen worden gemaakt. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met huisbankier ING dat die een seintje geeft bij ernstig afwijkende transacties.

Stijgende verbazing
"Dat is staand beleid, en dat moet de wethouder gewoon uitvoeren," zei het boze CDA-raadslid Lex van Drooge. "Ik heb met stijgende verbazing geluisterd vandaag, en kan niet anders concluderen dan dat het CDA geen vertrouwen meer heeft in deze wethouder van Financiën. Hilhorst verdedigde zich door te wijzen op een viertal maatregelen die hij na de blunder heeft genomen om herhaling te voorkomen.

Zo worden grote transacties voortaan bekeken door één extra medewerker van de Dienst Belastingen, en wordt elke overboeking van meer dan vijf miljoen euro voortaan een dag van te voren aangemeld bij de treasury afdeling van de gemeente. Hilhorst hield zich vanmiddag aanvankelijk redelijk staande in het debat, ook al kreeg hij de volle laag van de oppositie. Toen duidelijk werd dat de wethouder niet bereid was om de oppositie tegemoet te komen, verhardde het debat.

De wethouder werd veelvuldig gesouffleerd door collegawethouders en burgemeester Eberhard van der Laan. De coalitiepartijen reageerden kwaad op de motie van wantrouwen van het CDA.

Campagneretoriek
PvdA-fractievoorzitter beschuldigde Van Drooge van campagneretoriek. Marco de Goede van GroenLinks herhaalde dat hij tevreden was over de inzet van de wethouder bij het oplossen van het probleem. Ook oppositieleider D66 steunde de motie van wantrouwen niet. "Het was een historische blunder, we hebben nog steeds veel vragen, en ik moet constateren dat de wethouder niet de kennis heeft om die te beantwoorden," zei fractievoorzitter Jan Paternotte. "Maar ik wil liever afwachten tot we in januari alle informatie hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden