Plus

Hij moest weg bij Ajax en raakte in de put

Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Het verrast mij hoeveel mensen iemand kennen die ooit bij Ajax heeft gespeeld. Dat liep natuurlijk meestal niet goed af. En dat vertellen de mensen mij graag. Zo kwam ik van de week een oude bekende tegen. Hij had z'n snor laten staan.

Maar daar gaat het niet om. Hij vertelde me dat hij mijn stukjes uitknipt en aan zijn neef geeft. Want zijn neef heeft vroeger ook bij Ajax gespeeld. Tot zijn veertiende. Toen moest hij weg. Ging hij naar AZ, moest hij ook weg. Uiteindelijk heeft hij nog een paar jaar bij Almere City gespeeld. Nu studeert hij aan de UvA, communicatiewetenschap. Dus het is allemaal goed gekomen. Maar die jongen was er kapot van geweest.

Twaalf jaar lang had hij zich gefocust op een voetbalcarrière. Zie dat maar eens los te laten en het roer om te gooien. Snorremans keek me veelbetekenend aan. Zijn neef had de mazzel dat hij ook nog over een goed stel hersens beschikte. En een ijzersterke mentaliteit, die hem overeind had gehouden. Die combinatie, dat is maar weinigen gegeven, benadrukte Mister Moustache.

Dat het ook anders kan lopen, kreeg ik van een buurmeisje onder mijn neus gewreven. Zij heeft een piercing in haar tong. Zo heeft iedereen wat. Zeventien was haar getalenteerde jeugdvriend geweest toen hij geblesseerd raakte. Een half jaar lag hij eruit. En nu kwam het meest tragische deel van het verhaal. Zijn plek was ingenomen en haar vriend vond zijn oude niveau nooit meer terug.

Hij raakte in de put, moest weg bij Ajax, verwaarloosde zijn school, verliet die vroegtijdig en brengt zijn dagen nu gokkend en blowend door. In een klein studentenkamertje, met de gordijnen dicht.

Volgens een kenner komt maar vijf procent van de jongens die in de F'jes bij Ajax beginnen in de bovenbouw terecht. Dat gozertje van mij heeft dus geen schijn van kans. Het is veel aannemelijker dat hij snuivend in een stripteasetent eindigt dan in het eerste van Ajax. Maar je neemt die jongens hun droom niet af. Bij mijn zoontje in de klas deden ze laatst een filmproject. Alle kinderen mochten iets vertellen over hun toekomstdroom. De helft van de jongetjes wil profvoetballer worden.

Maar echt hè. Eerst Ajax dan Barcelona. Ergens weten ze dat het nooit zal lukken. Maar dromen trekken zich niks van zelfkennis aan. In een droom kan alles. Sommige oude bekenden denken zelfs dat ze Magnum kunnen worden.

e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden