Hij ligt er weer, de balgstuw

Met groot materieel is vanmorgen een grote opblaasbare dijk in de Weespertrekvaart geplaatst. De noodwering kan in geval van extreem hoog water of een dijkdoorbraak de Weespertrekvaart van de Amstel scheiden.

Met een drijvende bok wordt de balgstuw teruggeplaatst. © Maarten Brante

De noodkering kan worden volgepompt met water en lucht zodat die boven water uitkomt. Op die manier kan worden voorkomen dat water bij calamiteiten vanuit de Amstel de laaggelegen Watergraafsmeer in stroomt. De balgstuw is normaal gesproken niet zichtbaar vanaf de kant.

De balgstuw kan ook worden ingezet om olievlekken tegen te houden, zegt een woordvoerder van Waternet. De noodkering werd sinds begin maart gerenoveerd bij een scheepswerf in Amsterdam.

De stuw werd in 1969 geplaatst in de Weespertrekvaart ter hoogte van het spoor. Uit inspectie bleekt dat renovatie nodig was.

De werkzaamheden bestonden uit schoonmaken en het opnieuw schilderen van de balgkast. Een aantal onderdelen is vervangen en het balgrubber is volledig vernieuwd. De pompen zijn gereviseerd en er is een nieuwe elektrische installatie aangelegd.

De Watergraafsmeer is de afgelopen maanden niet in gevaar geweest, zegt een woordvoerder van Waternet. ''Het gaat om een back-upsysteem. We hadden deze zomer bovendien een serie grote containers ter plaatse klaarstaan om ze in geval van een crisissituatie onmiddellijk in de Weespertrekvaart te kunnen plaatsen. Dat had dan hooguit enkele uren geduurd, maar gelukkig is dat niet nodig geweest.''

De noodkering is de afgelopen veertig jaar nooit gebruikt voor calamiteiten, alleen voor oefeningen, zegt Waternet.

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden