Hij komt, hij komt...op 18 november

Het is weer bijna tijd om de schoentjes te poetsen, de stembanden te smeren en wortels en wat hooi in te slaan. Op zondag 18 november arriveert de Sint namelijk voor de 74ste keer in Amsterdam. Met dit jaar een extra Mokums tintje, want het is de bedoeling dat burgemeester Eberhard van der Laan een speciaal Amsterdams sinterklaaslied meezingt.

null Beeld Ada Nieuwendijk
Beeld Ada Nieuwendijk

Volgens de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam wordt het ook dit jaar weer een 'gigantisch spektakel', met 400.000 kinderen langs de kant, 600 huppelende Zwarte Pieten en een stoet van praalwagens die een kilometer lang is. De stichting claimt dat het om de grootste Sinterklaasintocht ter wereld gaat.

Programma
Het festijn begint op de Amstel. Rond 10.00 uur komt Sinterklaas daar binnenvaren, ter hoogte van het Nuon-terrein. Vanaf daar gaat de boot richting het Scheepvaartmuseum. De route gaat langs de nieuwe Amstelbrug, de Torontobrug, de Sarphatistraat, de Hoge Sluis (bij het Amstel Hotel) en de Magere brug. Daarna gaat het gezelschap richting de Nieuwe Herengracht, om rond 11.30 uur uiteindelijk bij het museum uit te komen.

Bij het Scheepvaartmuseum ontvangt burgemeester Eberhard van der Laan de Sint. Ongeveer een uur later gaat de goedheiligman op zijn paard Amerigo en mét Van der Laan en alle Zwarte Pieten in een mooie optocht door de stad. Die route gaat via de Prins Hendrikkade en het Damrak naar de Dam. Daar zal de burgemeester rond 13.30 uur een korte toespraak houden. Daarna volgt een muziekprogramma, met optredens van het Junior Jazz Ochestra van het Concertgebouw, onder leiding van Peter Guidi. De klapper moet het speciaal voor de burgemeester geschreven sinterklaaslied van Harry Slinger worden. Tijdens de intocht zullen Slinger en Van der Laan dit nummer voor het eerst ten gehore brengen.

De optocht gaat na deze feestelijkheden verder langs het Rokin, het Muntplein, het Rembrandtplein, de Utrechtsestraat en het Weteringscircuit. Eindpunt is het Leidseplein. De stoet moet daar rond 15.30 uur arriveren, en vanaf 16.30 zal de Sint de kinderen toespreken vanaf het balkon van de Stadsschouwburg.

Tijden van de boot
10.00 uur de Omval
10.15 uur Weesperzijde
10.25 uur Ceintuurbaan
10.30 uur Sarphatistraat
10.45 uur Sluisjes Carré
10.55 uur Nieuwe Herengracht
11.00 uur Entrepotdok
11.30 uur Aankomst Scheepvaartmuseum

Programma in de stad
11.30-12.30 uur Sints Special ROC Swingband
12.30-13.00 uur Piet Delano
13.00-13.30 uur Junior Jazz Ochestra van het Concertgebouw onder leiding van Peter Guidi
13.30-14.00 uur Harry Slinger, burgemeester en Sinterklaas
14/00-15.00 uur Sints Special ROC Swingband

null Beeld Eric Minnaard
Beeld Eric Minnaard
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden