Hij is gekomen! En nu?

Sinterklaas is afgelopen zondag warm onthaald in Amsterdam. Nu de intocht achter de rug is, zijn er weer volop activiteiten rond de goedheiligman in de hoofdstad.

Nowelle Barnhoorn
Sinterklaas met paard en Pieten bij NEMO. Archieffoto. Beeld ANP
Sinterklaas met paard en Pieten bij NEMO. Archieffoto.Beeld ANP

Het Pakhuis
Het Scheepvaartmuseum is ook het tijdelijke Pakhuis van Sint Nicolaas. Vóór het museum ligt een rode loper voor de Sint én bezoekers en er is een plek gereserveerd voor Amerigo. De Sint zelf is op gezette tijden te vinden op zijn troon op het Open Pleyn terwijl zijn Pieten druk in de weer zijn. Kinderen kunnen er hun Pietendiploma halen en meedoen aan een kleurwedstrijd.
Van 18 november tot 5 december. Meer info hier.

(Geen) heilig cabaret
Dat er ook (vooral?) om de Sint gelachen kan worden, bewijzen Greg Shapiro en Pep Rosenfeld. Zij spelen in Boom Chicago hun hitcomedy There's No Such Thing as Sinterklaas. Het gezelschap neemt de Sint en zijn Zwarte Pieten op de hak met nieuw materiaal. De typische Nederlandse feestdagen in het algemeen worden ook niet gespaard. Voor expats een extraatje bovenop de inburgeringscursus en een realitycheck voor Nederlanders.
Van 23 november 2012 t/m 24 november 2012 20:15 uur. Meer info hier.

Kindertheater
Als het paard van Sinterklaas gestolen is, probeert Guusje samen met Sam 'de rare politieman' pakjesavond te redden. In kindertheater De Toverknol worden verschillende voorstellingen van 30 minuten gegeven. Om de kinderen er goed bij te betrekken, kunnen zij zich verkleden en opdoffen met accessoires. Koffie, thee, ranja en koekjes zijn bij de entreeprijs inbegrepen.
Verschillende dagen en tijden tussen 24 november en 5 december. Meer info hier.

Sinterklaasgala
Een echt grote-mensen-gala in de Stadsschouwburg. De Sint maakt er zijn opwachting en hij zal streng optreden. Het afgelopen jaar wordt besproken en een ieder die dat verdient krijgt er van langs met de roe of belandt zelfs in de zak. Gezelliger: er zijn bekende gastsprekers, live-muziek en men kan er oud-Hollandsche en nieuwerwetse spelletjes spelen. Hoogtepunt is het uitdelen van de 'Zwarte Piet' aan een bekende Nederlander die de grenzen van deugdzaamheid echt heeft overschreden het afgelopen jaar.
Woensdag 5 december. Meer info hier.

Icoon in het museum
Een sterk staaltje cultuur. De tentoonstelling De Heilige Nikolaas: Ikoon van Goedheid is te zien in het museum Museum Ons' Lieve Heer op Solder. Centraal staat op welke wijze de Heilige Nikolaas verbeeld en vereerd kan worden. Vooral de Russisch orthodoxe 'Nikolaas de Wonderdoener' is belangrijk. Te bewonderen: de Russische Nikolaas Ikonen uit de collectie Zoetmulder, de Heilige Nikolaas volgens de rooms-katholieke traditie en uiteindelijk de geliefde Sinterklaas.
Van 17 november t/m 6 januari. Meer info hier.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden