PlusAchtergrond

Hij dacht de kerst te halen, maar Menno Snel wacht een zwaar debat

Menno Snel. De staatssecretaris zwaait de scepter over misschien wel de belangrijkste overheidsdienst.Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Menno Snel dacht als staatssecretaris de kerst gehaald te hebben. Maar woensdag wacht hem opnieuw een zwaar debat over de kinder­opvangtoeslagen.

De wind is gedraaid en Menno Snel staat er vol in. Twee weken geleden wist de staatssecretaris van Financiën nog 90 van de 150 Kamerleden ervan te overtuigen dat hij de opvangtoeslagenaffaire op kan lossen. Een door de SP ingediende motie van wantrouwen haalde bij lange na geen meerderheid.

Eind goed, al goed, dacht Snel. Tot een stapel zwartgelakte dossiers hem opnieuw in het nauw bracht. Slachtoffers van de toeslagenaffaire trokken op sociale media aan de bel. Was dit de manier waarop Snel en zijn Belastingdienst het geschonden vertrouwen dachten te herstellen?

Snel noemde de reactie van gedupeerde ouders ‘begrijpelijk’. Daar nam de Kamer geen genoegen mee. Woensdag in het debat heeft hij heel wat uit te leggen.

Ditmaal ziet het er veel somberder voor hem uit. Ook GroenLinks en de SGP lijken nu van Snel af te willen. In dat geval houdt de staatssecretaris alleen de steun over van de vier regeringspartijen, die samen de helft van de zetels bezetten.

Zelfs als ex-VVD’er Wybren van Haga zich hier nog bij aansluit, rest er geen benijdenswaardig draagvlak voor een bewindspersoon die de scepter zwaait over de misschien wel belangrijkste overheidsdienst.

‘Groot probleem’

Het debat moest vanmiddag eerst nog worden gevoerd, maar volgens GroenLinksleider Jesse Klaver heeft het vertrouwen een ‘grote deuk’ opgelopen. En ook SGP’er Chris Stoffer hint erop dat Snel zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Beide partijen beklagen zich erover dat Snel te ‘weinig sensitief’ is en signalen van de Tweede Kamer onvoldoende serieus neemt. Stoffer waarschuwde in het vorige debat al dat de staatssecretaris een ‘groot probleem’ had als hij niet toezegde de Kamer in de toekomst beter te informeren. Hij moest dit vier keer herhalen voordat Snel het dreigement op waarde schatte en de geëiste toezegging deed.

Controles gingen door

Bij GroenLinks telde dusver zwaar mee dat de Kamer medeverantwoordelijkheid droeg voor de gehele affaire, door in het verleden van fraude­bestrijding een speerpunt te maken. Menno Snel werd door de partij van Klaver lang als onderdeel van de oplossing gezien, niet als probleem.

Dat is veranderd, nu uit onthullingen van Trouw en RTL Nieuws blijkt dat de Belastingdienst nog tot en met juli dit jaar doorging met onrecht­matige controleacties.

Vertrouwelingen van Snel stelden dat de staatssecretaris vanmiddag vastberaden en strijdbaar bij het debat zou verschijnen. De coalitie­partijen zouden hem naar verwachting niet laten vallen, omdat dan het ge­hele kabinet aan het wankelen kan komen.

Morgen staat bijvoorbeeld ook nog een zwaar interpellatiedebat met ­Defensieminister Ank Bijleveld op het programma, dat met steun van D66 werd aangevraagd. CDA’ers zien die actie als een onverholen dreigement: Snel eruit, dan Bijleveld ook.

Toch kan het ook anders aflopen. Snel is niet de man die tegen elke prijs in het zadel wil blijven zitten, stelt een partijgenoot: “Menno is geen ­plucheplakker.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden