Plus

High Tech Crime-teamleider Erik Burger: 'Onrust is niet ons doel'

Teamleider Erik Burger van de afdeling High Tech Crime die met ongeveer 25 rechercheurs door de ontsleutelde data uit de Canadese server zoekt, denkt dat die data in zeker honderd zaken doorslaggevend bewijs zullen leveren.

De Canadese servers bevatten informatie van 40.000 versleutelde smartphones Beeld anp
De Canadese servers bevatten informatie van 40.000 versleutelde smartphonesBeeld anp

'In tientallen grote zaken denken we echt aan een doorbraak," zegt Burger. Hij beseft dat de onrust die dat nieuws binnen het criminele milieu geeft, ook gevaarlijk kan zijn.

Spanning in het milieu
"Binnen de onderzoeksteams die op de verschillende zaken zitten, is iedereen alert op de ontwikkelingen nu we dit nieuws naar buiten hebben gebracht. Let op wat je verdachten gaan doen, is het credo, en let op de onrust. Onrust is niet ons doel, maar het is wel een gegeven dat de spanning in het milieu nu groot zal zijn."

In sommige zaken zal de informatie uit de Canadese servers net het extra zetje geven waardoor misdrijven bewijsbaar zijn; in andere zaken geeft het onderlinge mailverkeer ineens alsnog inzicht in de nog onbekende achtergronden van een misdrijf en analisten kunnen met de informatie soms ook nieuwe criminele netwerken in beeld brengen.

Onderlinge rolverdeling
Burger: "We hebben meer dan een miljoen contacten en bijnamen gevonden. Als de verdachten ook telefoonboeken bijhielden in hun Blackberry, geeft dat ook weer goed zicht op de onderlinge verbanden. We hebben ook ongeveer 200.000 notities gevonden van afspraken, locaties en informatie waaruit de onderlinge rolverdeling bij een misdrijf is op te maken." In het onderzoeksteam werken tactische rechercheurs, digitale experts en analisten samen - onder wie zij-instromers die zijn gespecialiseerd in onderzoek naar dit type data.

Met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie zijn inmiddels afspraken gemaakt over de volgorde waarin rechercheteams toegang krijgen tot de enorme berg aan nieuwe informatie. "Levensdelicten gaan natuurlijk voor, net zoals andere zware, georganiseerde criminaliteit."

Internationale georganiseerde misdaad
Over eventuele aanwijzingen voor terreur doet Burger geen uitspraken. Wel doet de overheersende voertaal in het mailverkeer vermoeden dat het met name om zware criminaliteit zoals liquidaties en drugshandel gaat. De mails zijn veelal gesteld in het Nederlands, al dan niet in straattaal, in het Spaans en Engels. "De Nederlandse gebruikers voeren de boventoon, de andere gebruikte talen wijzen ook wel op internationale georganiseerde misdaad. De servers werden ook gebruikt via resellers die klanten hadden in Midden- en Zuid-Amerika."

In hoeveel onderzoeken de data uiteindelijk bruikbaar zijn en hoe lang de onderzoeksteams in de informatie zullen spitten, kan Burger nog niet zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden