Update

Higgs-deeltje 'zeer waarschijnlijk gevonden'

Een team wetenschappers bij de deeltjesversneller van de Europese onderzoeksorganisatie CERN in Genève hebben sterke bewijzen gevonden voor een deeltje dat verdacht veel lijkt op het Higgs-boson of Higgs-deeltje. Dat maakte CERN bekend tijdens een persconferentie in Genève.

Redactie/AP
De presentatie van testresultaten in de zoektocht naar het Higgs-deeltje, vandaag. Beeld anp
De presentatie van testresultaten in de zoektocht naar het Higgs-deeltje, vandaag.Beeld anp

De wetenschappers, die onafhankelijk van elkaar onderzoek deden, zeiden op de persconferentie een boson te hebben waargenomen. Of het nieuwe deeltje ook daadwerkelijk het Higgs-boson, ook wel 'Goddeeltje' genoemd, is, wilden de wetenschappers nog niet bevestigen. maar de directeur-generaal van CERN zei na afloop van de persconferentie: 'I think we have it.'

De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.

Voor het onderzoek naar het Higgs-boson is de Large Hadron Collider gebouwd, waarin botsingen van protonen teweeg worden gebracht om verschijnselen als donkere materie en antimaterie en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen begrijpen.

Massa
Als het ontdekte deeltje het Higgs-deeltje blijkt te zijn, dan betekent dat de vervolmaking van de gangbare theorie van elementaire deeltjes.

Het Higgsdeeltje geeft massa aan alle deeltjes. Zonder Higgs is het een raadsel waarom deeltjes massa hebben en waarom sommige meer massa hebben dan andere. Het Higgsdeeltje kan die massa's verklaren.

Hoe zwaar dat deeltje zelf is, vond CERN al eerder. In december vorig jaar maakte het instituut bekend de massa van een eventueel bestaand Higgs-deeltje te hebben gevonden.

Wetenschapper Peter Higgs Beeld afp
Wetenschapper Peter HiggsBeeld afp
Een graphic laat sporen zien van twee hoge-energie-deeltjes. Beeld AFP
Een graphic laat sporen zien van twee hoge-energie-deeltjes.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden