PlusColumn

Hier wordt terrorisme onderwezen

Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik denk dat ik maar eens een school ga beginnen! De vereiste papieren zijn in mijn bezit. De overheid betaalt.

Wat ik de leerlingen ga leren, vertel ik u niet. Laat de inspectie maar komen - van buiten ziet alles er uitstekend uit.

Mijn leerlingen zullen op een zeer speciale manier worden 'opgevoed'. Daartoe trek ik ook 'speciale leraren' aan.

Nu denkt u natuurlijk: als je te ver gaat, sluiten wij die school. Maar nee, dat kan niet! Mag niet! Hahaha! Sliep uit!

'Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV),' zo lees ik, 'probeert een aantal medewerkers van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam het lesprogramma aan salafistische geloofsleer te wijden.'

Salafistische geloofsleer!

Het gaat hier om personen die contacten hebben met het uiterst gevaarlijke Kaukasisch Emiraat, een jihadistische groepering die in Rusland aanslagen heeft gepleegd. Maar de school sluiten mag niet!

Vrijheid van onderwijs? Hier wordt terrorisme onderwezen! Vrijheid van godsdienst dan? Hier wordt terrorisme onderwezen! Vrijheid van meningsuiting? HIER WORDT TERRORISME ONDERWEZEN!

Waar hebben wij verdomme een NCTV voor? Om ons te waarschuwen toch? Ze waarschuwen ons! Ze zeggen dat het gevaarlijk is. En wat doen rijk en gemeente? Van alles, maar niet het enige wat moet gebeuren: die school sluiten.

Wanneer kan een school dan wél worden gesloten? De minister kan dat alleen doen als het onderwijs langdurig onder de maat is of als de school te weinig leerlingen heeft. Dat de school gevaarlijk is voor de mensen in Amsterdam, voor heel Nederland en gevaarlijk voor de leerlingen, is blijkbaar geen grond voor sluiting.

Binnenkort moet wellicht een andere school worden gesloten omdat de leerlingen daar zijn opgeblazen. Het Kaukasisch Emiraat houdt er namelijk hardhandige methodes op na.

Als men het Kaukasisch Emiraat niet vreest, wat vreest men dan wel?

Wil men met dialoog en inspecties die school in de pas laten lopen? Hoe lang praten we al niet over fundamentalisme, jihadisme, terrorisme, et cetera? (De 'Rushdie-affaire' is al dertig jaar oud.)

Alle Joodse instellingen moeten worden bewaakt, maar de school waar gewelddadig jihadisme wordt onderwezen mag openblijven.

Weet je wat? Ik heb een goed idee! Laten we die school nog wat extra subsidie geven! En vredeslessen! En laten we eens met ze theedrinken! En laten we eens een buurthuis voor die jongens maken. En laten we eens gaan praten met de ouders. Dat zal helpen...

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden