Hier wordt Allerzielen herdacht in Amsterdam

Op verschillende plekken in de stad komen mensen op donderdag 2 november (en op andere momenten) bij elkaar om tijdens de van origine Katholieke gedenkdag Allerzielen stil te staan bij overledenen.

In de vijver in het Vondelpark worden drijvende lichtjes aangestoken ter nagedachtenis aan overledenenBeeld anp

Vondelpark
Schommelde bootjes met lichtjes op de grote vijver van het Vondelpark is een bijzonder gezicht. Iedereen krijgt de gelegenheid een brandend kaarsje te water te laten en voor kinderen zijn er speciale briefjes en kleurstiften om hun bootje te versieren.
De grote vijver, donderdag 2 november (18.30-20.30 uur)

Westgaarde
Op Westgaarde wordt al vanaf 10.00 uur 's ochtends stilgestaan bij Allerzielen. Omdat de chrysant symbool staat voor herdenken, worden deze bloemen uitgedeeld aan bezoekers. 's Avonds vanaf 18.30 uur staan er activiteiten gepland, zoals het voorlezen van gedichten en een lichtjesoptocht door het park.
Westgaarde, donderdag 2 november (10.00-20.30 uur)

Kinderen mogen in het Vondelpark hun bootje versierenBeeld anp

Oosterbegraafplaats
Eens in de twee jaar opent de Oosterbegraafplaats 's avonds de poorten, dit keer op woensdag 1 november. Dan verandert de Oosterbegraafplaats in een plek van licht met duizend kaarsjes. Ook staan er beeldende kunst, poëzie, rituelen en muziek op het programma.
De Oosterbegraafplaats, woensdag 1 november (18.00-21.00 uur)

Zorgvlied
Hoewel de begraafplaats aan de Amstel technisch gezien in Amstelveen ligt, zijn er ginds zat Amsterdammers onder de zoden gegaan. Op zondag 5 november leidt voorganger Joris-Bosco Beijk in de aula een oecumenische ('het streven naar toenadering') bijeenkomst. Sinds donderdag 26 oktober zijn de herdenkingsweken op Zorgvlied gestart. Tot en met vrijdag 10 november kan iedereen bij de ingang van de begraafplaats een kaarsje branden en een groet schrijven.
Zorgvlied, zondag 5 november (15.00 uur)

Sint Barbara
De begraafplaats achter het Westerpark biedt op dinsdag 7 november de mogelijkheid overledenen te herdenken. De Allerzielenviering (die al meer dan 100 jaar plaatsvindt op Sint Barbara) start om 10.00 uur. Vervolgens is er een rondgang over de begraafplaats en wordt er afgesloten met een kopje koffie.
Sint Barbara, dinsdag 7 november (10.00 uur)

Rooms-Katholieke begraafplaats Buitenveldert
De Allerzielenherdenking op de begraafplaats in Buitenveldert heeft al op zondag 29 oktober plaatsgevonden, maar op 2 november wordt een driegangendiner geserveerd. De hele dag door worden kaarsen en bloemen verkocht, die bij graven van dierbaren geplaatst kunnen worden.
Donderdag 2 november (17.00-20.00)

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden