PlusPS

Hier worden de uitzinnigste paaseieren van Amsterdam gemaakt

Voor patissiers is Pasen een hoogtepunt. Weelderige etalages en handgemaakte reuzenpaaseieren moeten de klant verleiden.

Banketbakkerij Arnold Cornelis, Van Baerlestraat Beeld Charlotte Odijk
Banketbakkerij Arnold Cornelis, Van BaerlestraatBeeld Charlotte Odijk

Likkebaardend verdringen mensen, ook toeristen, zich voor de etalage van banketbakkerij Arnold Cornelis in de Van Baerlestraat. Achter het raam is een uitbundig paas­tafereel opgebouwd: een huis van chocolade, met trappetjes en raampjes, gele kuikentjes, eenden, kippen, narcissen, een paashaas met een strik om zijn nek, gele en paarse paaseieren gevuld met bonbons, voorzien van royale linten, strikken en bloemen.

Vrouwen grabbelen in hun handtas naar hun smart­phone om het schouwspel vast te leggen. Sommigen zoomen in op een meter hoge chocohaas of op een kuikentje dat guitig kijkend uit een chocoladehuis kruipt. Engelse kreten van verrukking: "This is amázing! Wonderful!"

Vorstelijke exemplaren
Ook binnen ontkom je bij Arnold Cornelis niet aan ­Pasen. Daar staan struise hazen met olijke witte tanden, chocolade sprookjeshuizen en feestelijk verpakte. fluor­roze, paarse en gele paaseieren. Vorstelijke exemplaren waarmee je voor de dag kunt komen, waarmee je een ­teleurgestelde geliefde of te weinig bezochte grootmoeder voor de rest van het jaar weer voor je hebt gewonnen.

Banketbakkerij Arnold Cornelis is een van de laatste banketbakkerijen in de stad die nog een assortiment heeft van klassieke paasstukken. "Een bewuste keuze. Juist omdat bijna niemand het meer doet, kunnen wij ons ermee onderscheiden," zegt eigenaar Stephan van Egmond.

Zijn moeder Lenny Cornelis (71) maakt de eieren al veertig jaar mooi op met strikken, bloemen en linten. Ver voor Pasen helpt ze met de decoratie en inrichting van de etalage. "Zij heeft het helemaal in de vingers."

Opvallende etalage
Ook bij patissiers als Van Velze's Chocolaterie & Patisserie (Eerste Oosterparkstraat) en Tout Patisserie (Maasstraat) halen ze alles uit de kast om met een opvallende etalage klanten binnen te krijgen.

Tout Patisserie heeft een gigantisch ei achter het raam. 'Dit is echte chocola' staat op een handgeschreven briefje. Geen overbodige mededeling, want het ei ziet eruit alsof het van hout of steen is.

Eromheen ligt een tapijt van ­marsepeinen bloemen. Voorbijgangers staren er gebiologeerd naar. "Wat een knoeperd," mompelt een oude man - zijn neus tegen het raam. "Door de houtlook twijfelen mensen of het echt of nep is. Zo trek je de aandacht," legt patissier Job van Berkel uit.

Koe, kuiken en kip
Bij Van Velze's Chocolaterie & Patisserie staat al net zo'n krankzinnig groot ei. Fietsers verdraaien hun nek bijna als ze het in een flits zien. Ook 's avonds, als Robbert van Velze en Deborah Kilroy nog achterin de winkel bezig zijn, zien ze altijd wel iemand voor de etalage staan. Starend naar hun ei: volledig van chocola, vijfenhalve kilo zwaar en te koop voor 300 euro. "En hij wordt elk jaar verkocht. Vorig jaar nog door hotel The Grand."

Bij Nick van Doorn en Linda van der Lee van Patisserie Linnick op de Amstelveenseweg staan op de ramen vooral kinderhandjes. Reikhalzend kijkt de jeugd naar de kleurrijke eieren in de vitrinekasten binnen. Van Doorn en Van der Lee verplaatsen er 's avonds een aantal naar de etalage. Overdag kan dat meestal niet; dan smelten ze in de zon. "Als de eieren daar staan, maken mensen om de haverklap foto's," vertelt Van der Lee.

Tout Patisserie, Maasstraat Beeld Charlotte Odijk
Tout Patisserie, MaasstraatBeeld Charlotte Odijk

Pasen is naast kerstmis en sinterklaas het belangrijkste feest voor patissiers. Het is hét moment om zich te onderscheiden, te laten zien wat ze kunnen, hoe creatief ze zijn. De etalage is daar onderdeel van, maar binnen staat waar het allemaal om draait: de paaseieren in verschillende formaten, al dan niet gevuld met kleine eitjes of bonbons.

Onaangeroerd
Patisserie Linnick begon vorig jaar met paaseieren in de vorm van dieren, zoals een koe, een kuiken en een kip. "Die liepen als een trein. Vooral de koetjes. Kinderen zijn er dol op. We hebben ze dit jaar in meerdere maten ­gemaakt. De kleinere worden het meeste verkocht. Mensen kopen ze voor bij het paasontbijt, als cadeautje voor de kinderen of als relatiegeschenk," zegt Van der Lee.

Het doel is natuurlijk om het ei op te eten - het is immers hoogwaardige grand cru chocolade - maar toch doet lang niet iedereen dat. Sommigen vinden dat zonde en zetten het, onaangeroerd, op het dressoir. "We kennen iemand die elk jaar met Pasen een ei kreeg. Dat vond hij zo mooi dat hij er niet van wilde eten. Maar zijn vrouw was een chocoholic en nam elke keer een stukje van de achterkant, ­zodat je niet kon zien dat er van gegeten was. Op een gegeven moment was er zo veel af dat het ei bijna omviel."

Gaten erin
Ook Job van Berkel van Patisserie Tout kent zulke klanten. "Die hebben onze paaseieren van de afgelopen drie jaar nog staan. Ze beschouwen ze als een soort kunstwerken." De paaseieren van Tout ogen dan ook alsof Kandinsky en Dalí ze persoonlijk hebben beschilderd. "De gespikkelde en 'kunsteieren' komen elk jaar in andere variaties terug. Voor kinderen zijn er klassieke chocoladepaashaasjes.

Van Velze heeft een vaste klant die elk jaar negen grote eieren koopt. "Vooral vanwege de smaak, maar ook omdat hij ze zo mooi vindt."

Patisserie Linnick, Amstelveenseweg Beeld Charlotte Odijk
Patisserie Linnick, AmstelveensewegBeeld Charlotte Odijk

Hij probeert elk jaar weer wat nieuws. "Zo hebben we ­vorig jaar eieren gehad met gaten erin, zodat je er doorheen kon kijken. Dit jaar hebben we chocoladevlakken aan de buitenkant van het ei geplakt. Dat is wel een trend. ­Patissiers doen steeds meer aan de buitenkant."

Alles eetbaar
Aan decoraties, zoals kuikentjes en linten, zal Van Velze niet zo gauw beginnen. "Bij ons moet alles eetbaar zijn. Het chocolade-ei moet mooi glad zijn en een natuurlijke kleur hebben, dus geen rood, blauw of geel. Als ik een kip van chocolade maak, is alleen het kuifje een beetje rood."

Bij Arnold Cornelis verandert jaarlijks hooguit de kleur van de verpakte eieren en iets in de etalage-inrichting. "Dan zetten we bijvoorbeeld een keer een haas op zijn kop, maar verder blijft alles hetzelfde. Dat willen de mensen graag," aldus eigenaar Sandra van Egmond.

Het zijn echt niet alleen ouderen die dol zijn op die ouderwetse, weelderige eieren, zegt ze. "We zien ook veel jonge mensen die de eieren nog van vroeger kennen." Voor de grootste paashaas hebben ze bij Arnold Cornelis elk jaar een vaste klant. "Deze man wil niet dat wij de haas in cellofaan verpakken. Hij wil hem open en bloot onder zijn arm meenemen op de fiets. Onderweg krijgt hij dan natuurlijk commentaar. Dat vindt hij mooi."

Van Velze's Chocolaterie & Patisserie, Eerste Oosterparkstraat Beeld Charlotte Odijk
Van Velze's Chocolaterie & Patisserie, Eerste OosterparkstraatBeeld Charlotte Odijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden