Schuim

'Hier. Om je hoofd mee te bedekken'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Amsterdamse finale van Write Now!.

Hans van der Beek
Kirsten Meiring (brons, boekenbon van 75 euro), Liselotte Schipper (zilver, 150 euro) en Emma Stomp (goud, 250 euro):
Kirsten Meiring (brons, boekenbon van 75 euro), Liselotte Schipper (zilver, 150 euro) en Emma Stomp (goud, 250 euro): "Ik ga best wel lekker op dat coming of age."Beeld Schuim

Op de fiets passeer ik een jonge vader en moeder, die abrupt stilhouden bij de Vegan Junk Food Bar in de Tweede Van Swinden. Allebei een bakfiets, allebei een koter voorin.

Moeder: "Oooh!! Dat ziet er écht móói uit!"

Ik kan dat dan niet laten liggen.

Ik ben op weg naar de prijsuitreiking van Write Now!, de altijd vrolijke schrijfwedstrijd van jongeren tussen 15 en 24 jaar.

Bij de entree leest een meisje een stukje kort verhaal voor, goede kans het hare. Het slot: "Katherine gooide een van haar breiwerkjes naar me toe. 'Hier. Om je hoofd mee te bedekken'."

"Fantastisch!" zegt het meisje naast haar.

Er lopen meer jongelui rond met A4'tjes, waar ze van voorlezen. Ik kan daar alleen maar heel erg blij van worden.

Op het podium van de grote zaal staan drie krukken en drie bossen bloemen in een zwarte emmer. Ik ga zitten. De voorlezer van zojuist passeert.

Een jongen: "Maar wat studeerde je nou?"

De voorlezer: "Bedrijfseconomie. Dus iets heel anders dan dit."

Haar tekst dus. Is dat ook weer vastgesteld.

Presentator Yahmani Blackman wil eerst afspraken maken over het applaus. "Want applaus is liefde."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

We moeten klappen. Eerst voor onze buurvrouw, daarna de mentor, dan onze moeder en daarna de liefde van ons leven. Van Blackman moeten we vanavond voor iedereen klappen tussen onze moeder en liefde van ons leven in.

Ik snap de opbouw, maar ik hoorde zojuist toch echt een groter applaus voor onze moeders. Het zal het mama's-kindje in me zijn.

Eerst leest schrijfster Emma Curvers voor. Drie jaar geleden probeerde haar vader haar debuutroman uit de winkels te krijgen, tot de rechtbank aan toe. Daar kunnen ze hier in de zaal alleen nog maar van dromen.

Blackman heeft een vraag over die autobiografische roman, maar Curvers wil benadrukken dat een autobiografische roman niet bestaat. "Ik mag van mijn advocaat maar twee dingen zeggen. We betreuren het. Het is fictie."

Schitterend.

Voor deze regioverkiezing in Amsterdam waren er 103 inzendingen. In alle tien regio's in Nederland en Vlaanderen waren dat er zo'n 900. De winnaar vanavond gaat door naar de landelijke finale.

Wat Amsterdamse finale Write Now!
Waar Crea, Nieuwe Achtergracht
Wie Emy Koopman, Yahmani Blackman, Emma Curvers, Goossie Dilligans, Emma Stomp, Liselotte Schipper, Kirsten Meiring
Wanneer dinsdag 1 mei, 20.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs
**
Sfeer ***
Hans had op die leeftijd een column in PINT, blad voor Belgische biercafés in
Nederland – ook mooi

Juryvoorzitter Emy Koopman vertelt dat de inzendingen toch vooral realistisch, westers en hoogopgeleid waren, soms pathetisch of pretentieus. "Dat krijgt beginnend schrijftalent vaker te horen, dus wees gerust."

Ze roemt de verhalen over een vissenkom in de tram en een bezoek aan Artis door een moeder met een ongewenst kind. De grote tip: pas op voor navelstaren, maar soms werkt het klein houden juist weer erg goed.

Mijn voorlezer wint zilver.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Eervolle vermeldingen voor Tine Tabak, geen pseudoniem, en Laurens M. Besselsen voor 'Mijn ouders hebben een glow in the dark-Mariabeeldje'. Beeld Schuim
Eervolle vermeldingen voor Tine Tabak, geen pseudoniem, en Laurens M. Besselsen voor 'Mijn ouders hebben een glow in the dark-Mariabeeldje'.Beeld Schuim
Juryvoorzitter Emy Koopman:
Juryvoorzitter Emy Koopman: "Voorzitter is fijn. Je kunt de andere juryleden laten ruziën en dan zeggen: zullen we die tekst doen?"Beeld Schuim
Presentator Yahmani Blackman, halverwege de avond tegen schrijver Emma Curvers:
Presentator Yahmani Blackman, halverwege de avond tegen schrijver Emma Curvers: "Emma! Ik vind jou leuk!"Beeld Schuim
Team Write Now!: Iris Nieuwenhuizen en Romy Roomans. Beeld Schuim
Team Write Now!: Iris Nieuwenhuizen en Romy Roomans.Beeld Schuim
Karin de Witt, trotse moeder van Kirsten Meiring, en muzikant Goossie Dilligans, die op de basisschool winnaar werd van de voorleeswedstrijd in Groningen-Zuid. Beeld Schuim
Karin de Witt, trotse moeder van Kirsten Meiring, en muzikant Goossie Dilligans, die op de basisschool winnaar werd van de voorleeswedstrijd in Groningen-Zuid.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden