Plus

'Hier maak ik echt mee hoe het is om in een hotel te werken'

Met het House of Hospitality hopen gemeente, bedrijven, hbo's en mbo's meer vakmensen op te leiden en het imago van de horeca te verbeteren.

Mbo'ers Luuk en Linde (in rode jassen) wijzen toeristen de weg op het Museum­plein Beeld Charlotte Odijk
Mbo'ers Luuk en Linde (in rode jassen) wijzen toeristen de weg op het Museum­pleinBeeld Charlotte Odijk

Het is kerstvakantie en Jacky (18) gaat gewoon naar school. Ze heeft net de vloer geolied. Hard werken is dat: schrobben, boenen en dan oliën. Terwijl haar leeftijdsgenoten uren kunnen gamen, slapen en hangen, is zij aan het zweten op de afdeling housekeeping.

Of het erg is? Ja en nee. Natuurlijk is vakantie fijn, maar dit is wat Jacky wilde. Ze doet de opleiding manager en ondernemer horeca aan het ROC van Amsterdam, maar ze zit niet in de schoolbanken en doet geen beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Opleidingshotel
Vakanties heeft ze buiten de schoolvakanties om, lesdagen beginnen soms om zeven uur 's ochtends of duren tot tien uur 's avonds. Ze volgt haar opleiding fulltime als student in het College Hotel in Zuid, dat nu in handen is van Corendon hotels.

Het College Hotel werd ooit opgericht als opleidingshotel, uitgebaat en beheerd door het ROC van Amsterdam. In 2008 moest het het hotel op last van het ministerie van Onderwijs van de hand doen. Het zou te risicovol zijn als het hotel failliet ging. Bovendien vonden andere hotels een bedrijf waar gratis (lees: studenten) personeel rondliep oneerlijke concurrentie.

Nu is het College Hotel weer bedoeld waarvoor het ooit open ging, maar het is voor het eerst dat mbo'ers vrijwel hun volledige opleiding binnen het hotel volgen. Alleen op maandag krijgen ze in een zaaltje in de bibliotheek aan het Roelof Hartplein lessen rekenen, Spaans, Engels en financieel management.

Enorm veel werk
Het idee van de College Hotelopleiding hoort bij het opleidingshuis House of Hospitality, een gezamenlijk initiatief van de gemeente, ROC van Amsterdam, de hogere hotelschool, InHolland en bedrijven in de stad. Sinds kort organiseren verschillende sectoren opleidingshuizen voor beroepstakken waar veel vraag naar is: techniek, logisitek, ICT, zorg, creatieve industrie, bouw en metaal.

Bij techniek was het tekort bekend, maar ook in de horeca - gemeente en scholen hebben het over hospitality - is de nood steeds hoger. "Er is veel emotie en commotie over het aantal toeristen in de stad, maar het levert enorm veel werk op," benadrukt Micha Leummens, directeur onderwijs van de hospitality-opleidingen van het ROC van Amsterdam.

De achterliggende gedachte bij de opleidingshuizen is dat bedrijfsleven en onderwijsinstellingen betere afspraken kunnen maken over wat studenten eigenlijk moeten kunnen.

Potentiële werknemers
Op hun beurt zorgen de bedrijven voor stageplaatsen en docenten. "We maken zo onze eigen kweekvijver van potentiële werknemers," zegt Marjan Blezer, HR-manager van Corendon. "De theorie op de opleidingen ligt toch vaak ver van de praktijk."

Ook de gemeente heeft al profijt van dit House of Hospitality. De vorig jaar ingestelde welkomstteams die toeristen de goede kant op moeten wijzen, worden nu deels gevuld met mbo'ers. Het zijn studenten die worden geselecteerd door hun docent, als beste van de klas.

Een eer, maar misschien ook wel een risico. Want het inzetten van studenten is natuurlijk aantrekkelijk omdat het niets kost. Bedrijven kunnen daar misbruik van maken. Leummens: "We letten erop dat bedrijven ook iets bieden. Het is niet de bedoeling dat ze alleen goedkope handjes binnenhalen."

Het College Hotel heeft een aparte docent aangenomen om de studenten te begeleiden, de gemeente stelde vijftigduizend euro beschikbaar voor de opzet van de welkomstteams.

Wat Leummens betreft is deze toegepaste invulling van een mbo-opleiding het onderwijs van de toekomst. Vergelijkbare constructies zijn in de maak in het Van der Valkhotel in Sassenheim en in het in maart te openen Amsterdamse Proeflokaal ('HAP') in Zuid, waar ruim dertig mbo'ers fulltime les zullen krijgen. "De opzet komt in de buurt van een meester-gezelconstructie. En het past goed bij jongeren die niet graag op school zitten."

Bediening
Dat geldt bijvoorbeeld voor de zeventienjarige Sem uit Haarlem. Zij staat in de bediening in het College Hotel. "Ik heb add, en kan me daardoor moeilijk concentreren. Hier maak ik echt mee hoe het is om in een hotel te werken in plaats van alles uit boeken te leren."

Uiteindelijk moet het House of Hospitality de hele branche verbeteren. De horeca kampt nog altijd met een slecht imago als het om werk gaat: slecht betaald, onregelmatige werktijden, een groot verloop. "Bedrijven moeten daaraan werken, maar het begint met goede en leuke opleidingen," zegt Leummens.

De hoop van bedrijven en gemeente is dat meer jongeren kiezen voor werk in Amsterdamse hotels of restaurants. Vooralsnog is dat bij Luuk (20) en zijn studiegenoot Linde (17), beiden lid van een welkomstteam, nog niet gelukt. De topstudenten van de opleiding hebben hun pijlen al op werk elders gericht. Linde: "Als ik klaar ben, word ik hotelmanager in Spanje."

Actieplan

De opleidingshuizen - van het House of Logistics tot het Opleidingshuis Metaal - horen bij het Actieplan Innovatief Vakmanschap dat dit jaar is begonnen. De aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt moet zo worden verbeterd en tegelijkertijd hopen gemeente en bedrijfsleven dat jongeren kiezen voor sectoren waarin behoefte is aan personeel.

Ook wordt een 'omscholingshuis', het House of Skills, ingericht, om ervaren werknemers bij- en om te scholen. De gemeente investeert 1,8 miljoen euro in het actieplan. De rest van de financiering is onder meer via het Regionaal mbo-investeringsfonds aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden