Hier liggen de knelpunten op de wegen naar het zuiden

Traditiegetrouw zet een groot deel van Nederland de komende zaterdagen koers richting het zuiden, in slakkengang en met de nodige obstructies. Waar liggen de knelpunten?

Zo'n beetje alle zaterdagen tussen nu en eind augustus zal het raak zijn op veel snelwegen.Beeld anp

Het zijn van die zaken die je máánden van tevoren al kan voorspellen. Kort door de bocht: zo'n beetje alle zaterdagen tussen nu en eind augustus zal het raak zijn op veel snelwegen in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

Daar waar je tot het tweede deel van de vrijdag vaak lekker kan doorkachelen, staan op zaterdag en een stukje zondag een kleine twee maanden files. Geheid en gegarandeerd.

Het wordt veroorzaakt door eigenaren van huisjes en campings, die in het hoogseizoen de boel van zaterdag tot zaterdag verhuren. En vast ook een tikje door de wonderlijk toeristische reflex om de eerste dag van de vakantie op pad te gaan, om alles eruit te halen wat eruit te halen valt.

Knelpunten
Een belangrijk deel van de files in België wordt veroorzaakt door Nederlanders op weg naar Frankrijk. Drukke wegen: Ring Antwerpen, Ring Brussel, E40 (Brussel-Oostende), E25 (Maastricht-Luik) en E411 (Brussel-Arlon).

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk zijn de ringwegen rond grote steden als Parijs en Bordeaux. Ook riskant: A7/A9 (Lyon-Orange en Montpellier-Narbonne), A10/A63 (bij Orléans, Tours en Bordeaux) en A71/A75 (bij Clermond Ferrand).

In Zwitserland en Oostenrijk ontstaan zonder twijfel de komende weken elke zaterdag files bij de Gotthardtunnel, de grensovergang met Italië (Chiasso) en de Tauern- en Karawankentunnel.

Extra controles
Naast de gebruikelijke moeilijke punten is de verwachting dat ook de strengere controles bij verschillende grenzen leiden tot
oeverloos oponthoud. Doel daarbij is het onder controle houden van vluchtelingenstromen en maatregelen in het kader van de terreurdreiging.

Duitsland heeft intensieve grenscontroles aangekondigd en
bijvoorbeeld ook Polen inspecteert de komende weken reizigers steekproefgewijs.

Dergelijke scherpe controles kunnen ook voorkomen op de Frans-Luxemburgse grens en op de Brennerpas. De verwachting is dat de vertraging snel kan oplopen tot een uur.

Alle obstakels op een rij, klik op de kaart voor een groter beeld:

We hebben vakantie, dus we zullen optimaal genieten ook, lijken veel Nederlanders te denken.Beeld Laura van der Bijl

Wegwerk
De zomer wordt overal weer aangesproken om flink te werken aan de weg. Zo is voor caravans de verbindingslus bij Luik richting Brussel (E25) dicht tot en met december. Bij Luik wordt gewerkt aan de brug van Cheratte, waardoor in beide richtingen één rijstrook is afgesloten. Van en naar Antwerpen wordt in augustus wegens werkzaamheden hinder voor het verkeer verwacht.

Duitsland verwacht veel oponthoud: op een recordaantal plaatsen worden wegen verbreed of is er onderhoud. Het betreft meer dan duizend kilometer op 575 plekken in Duitsland. In Frankrijk springen vooral wegwerkzaamheden op de A6 tussen Limonest en Lyon in het oog. 's Nachts is de A6 hier enkele nachten afgesloten.

Hoezo eigenlijk?
De mens is een irrationeel wezen. Volgens verkeerspsycholoog Cees Wildervanck zijn veel mensen kennelijk niet in staat van tevoren te bedenken dat ze door hun gedrag aan te passen kunnen voorkomen dat ze in lange en voorspelde files belanden.

We hebben vakantie, dus we zullen optimaal genieten ook, lijken veel Nederlanders te denken. "Stel je reis een dag of misschien zelfs twee uit. Dan kun je rustig inpakken, alvast een beetje een vakantiegevoel krijgen. Nu gaan mensen vaak opgefokt op reis. Als ze dan ook nog in een file terechtkomen, is dat niet bepaald bevorderlijk voor een fijne vakantie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden