Hier kun je afscheid nemen van Van der Laan

Wie in gezelschap stil wil staan bij het overlijden van burgemeester Van der Laan kan op verschillende plekken in Amsterdam terecht. Dit overzicht wordt aangevuld.

Stilstaan bij het overlijden van de burgemeester kan op meerdere plekken in de stad. Beeld anp
Stilstaan bij het overlijden van de burgemeester kan op meerdere plekken in de stad.Beeld anp

Herinneringen aan de Damsko Strijder
Het Amsterdam Museum toont vanaf vrijdag het kunstwerk Damsko Strijder als eerbetoon aan Eberhard van der Laan. Het kunstwerk, gemaakt door straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf, is gratis te zien in de Amsterdam Galerij. Bezoekers kunnen bij het portret hun herinnering aan de burgemeester achterlaten in een herinneringenboek.
Dagelijks (10.00-17.00) gratis
Amsterdam Museum

Bloemen leggen
Bij de ambtswoning leggen mensen bloemen neer om de nabestaanden een hart onder de riem te steken.
Herengracht 502

Mensen laten bloemen achter bij de ambtswoning. Beeld anp
Mensen laten bloemen achter bij de ambtswoning.Beeld anp

Bij de gemeente
Het stadhuis en het Stadsarchief zijn dit weekend op beide dagen geopend voor Amsterdammers die het condoleanceregister willen tekenen. Het stadhuis is zaterdag tot 22.00 uur open en zondag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Het stadsarchief is het weekend geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Vanaf maandag kan het condoleanceregister ook worden getekend bij de andere stadsdeelkantoren.

De gemeente heeft ook een online condoleanceregister geopend. Na de begrafenis worden de condoleances ovrhandigd aan de familie van Van der Laan.

Op maandag wordt een bijzondere vergadering van de gemeenteraad gehouden. De voorzitter van de gemeenteraad en de locoburgemeester zullen de raad toespreken. De gemeente verwacht dat veel andere mensen aanwezig willen zijn in de raadszaal. Omdat de capaciteit daar beperkt is, worden er schermen geplaatst in de foyer en de Boekmanzaal. De vergadering begint om 19.30 uur en is ook online live te volgen.

U kunt ook bloemen of een gedenkstuk achterlaten bij het kantoor van de Burgemeester. Doet u dat bij het Spinozabeeld, aan de Zwanenburgwal.

Als u via de post bloemen wilt sturen dan kunt u die adresseren aan de gemeente Amsterdam. Hier vindt u de adresgegevens. De gemeente zorgt ervoor dat de bloemen bij de ambtswoning of het Spinozabeeld worden gelegd.
Meerdere dagen en tijden
Stadsdeelkantoren van Amsterdam

Het Spinozabeeld Beeld anp
Het SpinozabeeldBeeld anp

Zijn lievelingsplekken
Eberhard van der Laan vertelde Het Parool in 2013 wat zijn favoriete plekken van de stad zijn. Wie met de burgervader in gedachten langs een aantal van 'zijn' Amsterdamse plekken wil lopen vindt hier een overzicht.
O.a. Schiller, Vondelpark en Brasserie Flo

Het openbare afscheid
Op vrijdag 13 oktober is voor iedereen gelegenheid om afscheid te nemen van burgemeester Van der Laan. De locatie hiervoor wordt binnen enkele dagen bekend gemaakt.

Voor meer informatie over het openbaar afscheid kunt u de website en sociale media van de gemeente Amsterdam in de gaten houden.

Deze lijst wordt gedurende de dag aangevuld. Missen we iets? Laat het weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden