Update

Hier kan je schaatsen in de regio Amsterdam

Waar kun je als schaatsliefhebber in en rond Amsterdam de ijzers onder binden? Zo lang de schaatskoorts woedt en de temperaturen onder nul zijn, houden we je hier op de hoogte van de ijscondities.

null Beeld anp
Beeld anp

Vanzelfsprekend is de Jaap Edenbaan open. De kunstijsbaan was dat al langer en is niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar waar kan geschaatst worden op natuurijs?

Let op: niet overal is het veilig om te schaatsen, dus check eerst op locatie of het ijs stevig genoeg is.

Een door het ijs gezakte schaatser op de Prinsengracht wordt geholpen. Beeld anp
Een door het ijs gezakte schaatser op de Prinsengracht wordt geholpen.Beeld anp

Grachten en parken
Schaatsers op de grachten zijn inmiddels volop gespot, onder andere op de Prinsen- en Keizersgracht. Bekijk voor een impressie ons ijsblog. Ook wordt er zaterdag geschaatst op de vijver van het Vondelpark.

Vrijdag werd er nog geschaatst op de vijver van het Oosterpark. Een schaatser waarschuwt op de schaatskaart van Erik Ekkel daar wel voor een wak.

De ijzers werden vrijdag ook ondergebonden op de Haarlemmervaart en de Middenpolder in Amstelveen.

In de buurt van de Tuinen van West heeft de gemeente een veld van 50 bij 80 meter opgespoten. Inmiddels is de afgelopen dagen hier flink op geschaatst. Schaatsen in De Tuinen is op eigen risico. Mocht je door het ijs zakken dan komt het water niet hoger dan je enkels. De schaatsbaan is voor iedereen gratis toegankelijk.

Open natuurijsbanen
Sinds donderdag is de baan in Diemen Sniep open. Vanaf 10.00 uur 's ochtends kunnen daar op een ondergespoten weiland de ijzers onder. De schaatsbaan hoopt zaterdag de hele dag open te kunnen blijven.

Datzelfde geldt voor de landijsbaan van Schaatsvereniging De Poelster, naast de Poel in Amstelveen. De vereniging verwacht dat zaterdag de laatste dag gaat zijn dat er kan worden geschaatst. Om 15.00 uur organiseert de Poelster een sprintkampioenschap op het ijs. Voor 1 euro kunnen schaatsers meedoen.

IJsclub Schellingwoude meldt vrijdag op haar website dat de komende paar dagen op het weiland nog kan worden geschaatst.

Op de baan in Kudelstaart wordt zaterdag volop geschaatst.

De eerste schaatser op natuurijs op de Wilnisgracht bij Wisseloord in Zuidoost. Beeld Reinder van Zaanen
De eerste schaatser op natuurijs op de Wilnisgracht bij Wisseloord in Zuidoost.Beeld Reinder van Zaanen
Schaatspret bij vereniging De Poelster in Amstelveen. Beeld Het parool
Schaatspret bij vereniging De Poelster in Amstelveen.Beeld Het parool

IJspret in duigen
IJsclub Broek in Waterland vraagt schaatsers vrijdag vanwege de tegenvallende metingen en de beperkte capaciteit niet naar het Havenrak af te reizen.

Op de natuurijsbaan van de IJsclub Hard Gaat 'Ie in Landsmeer kon vrijdag niet meer worden geschaatst. Door de kracht van de zon bleek het ijs te onbetrouwbaar. Ook gaat de ijsbaan zaterdag waarschijnlijk niet open voor publiek.

Ook in Ouderkerk aan de Amstel valt de ijspret in duigen. Vrijdag meldde schaatsbaan De Amstelbocht dat het ijs met 5 a 6 centimeter veel te dun is voor een schaatsrondje. De baan wil alleen opengaan bij een dikte van 7 centimeter.

In Den Ilp is het niet mogelijk de befaamde Ilperveldtocht te rijden. De vereniging raadt kleinere sloten dicht bij huis aan als de lust tot schaatsen niet bedwongen kan worden.

Hier blijf je op de hoogte van mogelijk natuurijs
- De schaatskaart van Erik Ekkel: sinds 2008 houdt hij met behulp van liefhebbers dagelijks bij waar geschaatst kan worden.
- de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond) houdt op schaatsen.nl bij waar natuurijsbanen open zijn en waar tochten zijn uitgezet. Ook beschikbaar als app voor Android en iOS.

Tip Het Parool

Heb je een Amsterdamse schaatstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden