Lijstje

Hier eet je de lekkerste tosti's van Amsterdam

Het wordt de 'foodtrend van het jaar' genoemd: de tosti maakt een comeback. Waar eet je de lekkerste van de stad? Dit zijn de favorieten van Paroollezers.

Steffi Posthumus
De Tweede Jeugd Beeld Eva Plevier
De Tweede JeugdBeeld Eva Plevier

1. De Tweede Jeugd (NDSM)
Tipgevers zeggen
: "De Tweede Jeugd is echt fantastisch. Kimchi, paddenstoelenstoof, pittige worst... En dan ook nog allemaal verantwoord met oud-brood enzo." "Het brood wordt dikker gesneden dan bij normale tosti's waardoor de tosti niet snel verwordt tot een slappe hap maar een lekker bite houdt." "De kimchitosti past bij elk soort weer en moment van de dag en vult genoeg om de komende 4 uur op verder te teren." "De tosti met Pom is verrassend met een tropische toets, een tosti waar de toko jaloers op kan zijn!"

De Tweede Jeugd zegt: "Wij verwerken broodresten en halen elk dag het brood op van onder andere B Brood. Voor onze tosti gebruiken we vloerbroden, welke precies hangt af van het beleg. Dat maken we elke dag zelf. Zo hebben we de tosti met paddenstoelenstoof en manchego, maar ook eentje met pom. Die met kimchi is bijzonder door het friszure en knapperige van de kimchi. Het brood smeren we in met iets vettigs, dat kan olijfolie zijn of roomboter. Vervolgens bakken we de tosti's op grote grillijzers, daar worden ze lekker krokant van."
Wo-zo: 10.00 tot 17.00 uur

2. Local Hero (West)
Tipgevers zeggen: "De lekkerste tosti at ik bij Local Hero in West. Met uiencompote en oude kaas. Fantastisch!" "Het brood is knapperig maar niet te, kaasje is heerlijk smeuïg en niet te vettig." "Man man wat lekker! Ga deze eten en geniet (ook van de fantastische medewerkers/eigenaren!)" "Niet zomaar uit het tosti-ijzer, maar lekker krokant afgebakken in de koekenpan en de oven. Met zorg gemaakt en dat proef je!" "Lichtelijk verslavend deze tosti."

Local Hero zegt: "Dat je goede oude kaas gebruikt, is heel belangrijk. Wij gebruiken oude Beemsterkaas op wit desembrood, met een beetje olijfolie op de buitenkanten. Vervolgens bakken we de tosti in de contactgrill, doen er daarna nog een klein beetje Maldonzeezout erop en serveren hem met onze huisgemaakte mosterdmayo. Maar de huisgemaakte rode-uiencompote doet het hem. Dan heb je dat friszure van de mayo, het vette van de kaas en het zoete van de ui. Man, je weet niet wat je meemaakt."
Wo-vrij: 08.00 tot 17.00 uur, za-zo: 09.00 tot 17.00 uur

De Tweede Jeugd Beeld Tammy van Nerum
De Tweede JeugdBeeld Tammy van Nerum
Local Hero Beeld Jesper Boot
Local HeroBeeld Jesper Boot

3. Clone 42 (Centrum)
Tipgevers zeggen: "Ze gebruiken het beste brood, de beste kaas en de beste dips." "De tosti's zijn onwijs smakelijk. Ze gebruiken het brood van het Vlaamsch Broodhuys, superlekkere kaas en andere lekkernijen die slecht zijn voor mijn taille maar mijn mond blij maken." "Serieus lekker. De truffelmayo doet het hem. Ik kan er geen genoeg van krijgen."

Clone 42 zegt: "We zijn eigenlijk een wijnbar, onze barsnacks zijn heel simpel, maar wel bereid met goede producten. We gebruiken brood van het Vlaamsch Broodhuys, grand-mère om precies te zijn, en ham en kaas van de Kaaskamer. Om de perfecte kaas voor onze tosti te vinden hebben we een proeverij bij de Kaaskamer gedaan. Toen kwam 'De Trots van Oud Ade', een smeuïge belegen boerenkaas als beste uit de bus. De ham komt uit Aerdenhout en heeft een hele volle, romige smaak. Het brood smeren we, voordat de tosti onder de contactgrill gaat, in met onze eigengemaakte kruidenroomboter. De truffelmayo - ook van de Kaaskamer - maakt het geheel af. Al hebben we voor de Amerikanen ook gewoon Heinzketchup beschikbaar."
Di-do 15.00 tot 00.00 uur, vrij-za 15.00 tot 01.00 uur

4. De TonTon Club (West)
Tipgevers zeggen: "Ik heb laatst bij de TonTon Club West een hele lekkere vijfkazentosti gegeten. Heel rijkelijk belegd met vijf verschillende soorten kaas. Ik kreeg hem nauwelijks op. De prijs/kwaliteitverhouding is erg goed." "Wat mij betreft zijn de beste tosti's te krijgen bij TonTon! Met vijf soorten kaas! Kan niet missen."

De TonTon Club zegt: "Onze tosti is geïnspireerd op de vierkazenpizza. Maar bij TonTon willen we het altijd net even groter en bijzonderder, dus heeft onze tosti niet vier, maar vijf verschillende kazen: mozzarella, emmentaler, gruyere, cheddar en oude kaas. Maar daar stopt het nog niet. In plaats van het brood - we gebruiken wit casino - in de breedte te snijden, snijden we het in de lengte, waardoor onze tosti ook nog eens twee keer zo groot is. Tot slot bakken we de tosti echt op de Amerikaanse manier: op de plaat, in extra olie."
Zo-do 13.00 tot 01.00, vrij-za 13.00 tot 03.00

De TonTon Club Beeld Rink Hof
De TonTon ClubBeeld Rink Hof

5. Greg Monsieur (Zuid, let op: nieuw adres per mei 2018)
Tipgevers zeggen: "Wat ik lekker vind bij Greg zijn de unieke smaken, dat hij drie sneetjes brood gebruikt en dat hij wat boter aan de buitenkant doet voor het bakken waardoor de tosti superkrokant wordt". "Altijd vers, vooral de speciale kip is een zeer aparte en unieke optie. Dat er verder een gezellige sfeer hangt in de kraam heeft weliswaar niets met de smaak te maken, maar maakt het des te meer een prettige eetervaring".

Greg Monsieur zegt: "Ik wist helemaal niet dat de tosti zo hip was, ik ben dit al twee jaar geleden begonnen. Maar wat onze tosti zo goed maakt is dat hij drie lagen heeft. Je wil geen lullige tosti geven en dit geeft de perfecte balans tussen kaas en brood. Ik gebruik trouwens desembrood en twee soorten kaas. De tosti's met kip, tonijn en runderteriyaki zijn naar eigen recept. Wat dat is? Dat blijft natuurlijk geheim. Saus heb ik hier staan, maar eigenlijk is het niet nodig. De Toasty & Tasty, de tosti met kip, is compleet, daar hoeft geen saus bij. Maar wat ketchup bij een klassieke ham-kaastosti vind ik zelf ook wel lekker hoor."
Wo-Za 09.30 tot 17.00 uur

6. Gollem's Proeflokaal (West)
Tipgevers zeggen: "Een tosti die zeker niet mag ontbreken op jullie lijstje is de opgerolde tosti die jij bij Gollems Proeflokaal op de Overtoom voorgeschoteld krijgt. Deze opgerolde tosti komt recht uit de oven... de wat langere wachttijd nemen we er graag bij, met een streekbiertje in de hand is dit zeker niet onoverkomelijk!"

Gollems Proeflokaal zegt: "We gebruiken Italiaans Tramezzinabrood. Dat snijden we in de lengte, beleggen we met jonge kaas en emmentaler, besmeren het met boter en rollen het op. Vervolgens roosteren we de tosti in de oven, als je hem onder een grill zou leggen zou je natuurlijk de ronde vorm verliezen en die maakt hem nou juist zo bijzonder en lekker knapperig aan alle kanten."
Ma-don 13.00 tot 01.00 uur, vrij-za 12.00 tot 03.00 uur, zo 12.00 tot 01.00 uur

7. Oma Ietje (Zuidoost)
Tipgevers zeggen: "De tosti's van Oma Ietje in Heesterveld in Amsterdam Zuidoost zijn misschien wel de lekkerste tosti's die ik ken! Vooral de 'Ay Caramba' variant is een aanrader. Die wordt belegd met kip en jalapeños. De 'Goatie bacon' is ook niet verkeerd (met bacon en geitenkaas) Vergeet niet de saus erbij te vragen. Die maakt het helemaal af! Eet smakelijk!"

Oma Ietje zegt: "Voor al onze tosti's gebruiken we vers Turks brood. De 'Ay Caramba' is het populairst: Hollandse belegen kaas, gerookte kip, rode ui, jalapeños en natuurlijk onze speciale saus. Wat daar in zit kan ik niet zeggen, dat is het geheim van de chef."
ma-wo: 08.00 tot 17.00 uur, do-vrij: 08.00 tot 21.00 uur, za 09.00 tot 17.00 uur

Greg Monsieur Beeld Charlotte Odijk
Greg MonsieurBeeld Charlotte Odijk
Oma Ietje Beeld Charlotte Odijk
Oma IetjeBeeld Charlotte Odijk

8. Helena Primakoff (Centrum)
Tipgevers zeggen
: "Van hele simpele (voor een lage prijs) tot de beste vegetarische tosti: kaas, avocado en mangochutney. Heerlijk biologisch brood, grote boterhammen onder de grill waardoor het brood lekker knapperig wordt en altijd zeer ruim belegd."

Helena Primakoff zegt: "Elke ochtend bakken we het brood - Menno's landbrood - vers af. Het is een wat steviger brood met een krokante korst. Vooral onze tosti met avocado, mangochutney en jong belegen kaas is in trek. Al kunnen veel gasten de gewone tosti met kaas en biologische ham ook wel waarderen. Dat is gewoon een tosti zoals hij hoort, weinig poespas en met ketchup."
Ma-vrij 8.30 tot 16.30 uur, za-zo 10.00 tot 16.30 uur

9. Fashion & Tea (Noord)
Tipgevers zeggen: "De tosti met geitenkaas is superlekker en de bediening is ook nog eens onwijs aardig! Echt een aanrader." "Niet alleen zijn de tosti's verrukkelijk (juist vanwege hun eenvoud, zoals tosti's bedoeld zijn) en met liefde gemaakt maar ook de locatie zelf is een feestje. Perfecte combi van relaxte sfeer, hippe plek, heerlijke tuin en schappen vol met superleuke kleding, tassen en sieraden. Echt op alle mogelijke manieren een aanrader!"

Fashion & Tea zegt: "We halen al onze producten uit Noord, het brood en de kaas halen we bij de Van der Pekmarkt hier voor de deur is. Eigenlijk is onze tosti heel simpel; gewoon jonge of oude kaas en ham. Die bakken we in de contactgrill en serveren we met een zelfgemaakte chilisaus. Je kunt ook kiezen voor ketchup, dat is gewoon een ordinaire fles Heinz."
Wo-za 10.00 tot 17.00 uur

Bij Fashion and Tea in Noord kun je tijdens het smelten van de kazen een nieuw shirtje passen. Beeld Charlotte Odijk
Bij Fashion and Tea in Noord kun je tijdens het smelten van de kazen een nieuw shirtje passen.Beeld Charlotte Odijk

10. Bourgondisch Lifestyle/Caulils (Centrum)
Tipgevers zeggen: "Caulils maakt de tosti op de plaat, dus wordt hij niet in een apparaat platgedrukt. Heel romig met goede kaas. Het geheim is zuurdesembrood, veel kaas en een uimengel. Ik deel hem vaak omdat hij zo groot en romig is."

Bourgondisch Lifestyle zegt: "De tosti van voormaligs eigenaar Caulils was al bekend. Wij maken hem hetzelfde: met zuurdesembrood, onder de grill, van boven en onder verwarmd zodat de kaas overal gelijkmatig smelt. We gebruiken twee kazen: Wilde Weidekaas van Boerderij de Eenzaamheid, dat is een wat zoetere, jonge boerenkaas die de tosti zo smeuiig maakt. Die combineren we met de Zwitserse Etivaz d'Alpage, een wat pittigere, droge kaas die het geheel kracht bijzet. Verder doen we er een mengsel van prei, bosui en rode ui op. Onze tosti eet je zonder saus, puur is hij op zijn best."
zo-ma 13.00 tot 18.00 uur, di-vrij 11.00 tot 19.00 uur, za 9.00 tot 18.00 uur

Caulils Bourgondisch Lifestyle Beeld Tammy van Nerum
Caulils Bourgondisch LifestyleBeeld Tammy van Nerum

Staat jouw favoriete tostistek er niet bij? Laat 'm hieronder achter in de reacties.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden