lijstje

Hier eet je de lekkerste ramen van de stad (7x)

Beetje koud he, deze week? Zoek heil boven een grote kom dampende ramen. Hier eet je in Amsterdam de beste noedelsoep.

Bij Fou Fow Ramen staat altijd bijna altijd een rij Beeld Catharina Goglowski

Tokyo Ramen Iki
Voorheen heette de ramenzaak op de Vijzelstraat Takeichi, maar sinds kort heeft het restaurant zich losgemaakt van de Japanse noedelketen en heet het Tokyo Ramen Iki. Op het menu staat alleen kippenbouillon, maar wie liever varken eet kan wel 'varkenstoppings' krijgen. De 'spicy ramen' (€14) is het populairst. Sinds kort wordt er ook misosoep geserveerd.
Vijzelstraat 135
Amstelveenseweg 83H
Stadsplein 18, Amstelveen

Sapporo Ramen Sora
Zoals Italianen bij elke saus een andere pastasoort prefereren, zijn noedels voor Japanners niet zo maar noedels. Chef Shin Fujita houdt van Sapporostijl en importeert zijn favoriete, stevige noedels uit zijn geboortestad Sapporo. Ook heel erg Sapporostijl: een klont boter op de noedelsoep. Kies bijvoorbeeld voor die met mais en boter (€14) of terriyaki kip (€15,50).
Ceintuurbaan 49

Sapporostijl: een klontje boter bovenop Beeld Sora

Ramen-ya
Noedelrestauramt Ramen-ya ('het noedelsoep-huis') zit verstopt in een kelder op de Wallen. Een prima plek voor een snelle hartverwarmende hap. Niet íedereen is fan (vooral online liggen reviews ver uiteen), maar wie komt voor Hakataramen - noedels in een rijke, troebele bouillon van varkensbotten - zit goed (€11,50). Voor een ramenrestaurant overigens een vrij uitgebreide kaart, met ook kippenbouillon, vegetarisch, veel toppings en bijgerechten
Let op: de zaak zit ondergronds en heeft dus geen ramen (haha).
Oudezijds Voorburgwal 236

Wel ramen maar geen ramen bij Ramen-ya. Beeld Rink Hof

Fou Fow Ramen
Als snelle, goedkope, troostende maaltijd kan maar weinig op tegen de noedels van Fou Fow Ramen. Onze culinair verslaggever Hiske Versprille schreef over de eerste vestiging: 'Willen we meer of minder varkensbouillon? Meer! Meer! Meer!" Sindsdien is weinig veranderd: voor een kom hete tonkotsu noedels (€12,50) kun je met een gerust hart naar Fou Fow. Op de bonnefooi, want reserveren kan niet.
Tip: doordeweeks is Fou Fow ook open voor lunch.
Elandsgracht 2
Van Woustraat 3

Bij Fou Fow Ramen staat altijd een rij. Gelukkig zijn er inmiddels twee vestigingen Beeld Catharina Goglowski

Men Impossible
Afgelopen jaar geleden opende de Japanse Atsushi zijn eigen veganistische ramenzaakje in de Jordaan. Atsushi is chef én ober, en probeert mensen blij te maken met zijn noedels. De ramen drijven hier niet in bouillon, maar in rode saus. "Dipping noodles," noemt Atsushi zijn kommetjes. Een 3-gangenmenu met twee drankjes kost €25.
Let op: je kunt hier alleen terecht met een reservering.
Hazenstraat 19H

Men impossible serveert een vegan noedelsoep. Beeld -

Umaimon
"In Japen eet men ramen als lunch, avondeten of midnight-snack," zegt eigenaar Haruhiko ­Saeki (48). Daarom noemt ­Saeki het hun 'soul food'. Op het menu bij Umaimon staan inmiddels 14 verschillende soepen, waarvan 3 vegetarische, 2 met varken en de overige met kip. Een basissoep met noedels, kip en groenten heb je vanaf €12,80, de meest luxe soep - met kip, kipgehaktballetjes en verse truffel - kost €20.
Korte Leidsedwarsstraat 51

In Japan is ramen veel populairder dan sushi. Zou die omslag nu ook in Amsterdam komen? Beeld Charlotte Odijk

Yama Ramen
Dit relatief nieuwe Japanse zaakje in de Jordaan gaat lekker. Op de kaart staat sushi, Japanse whisky en natuurlijk ramen. De Karamiso Ramen (€12,50) zijn favoriet. Als uitstapje kun je een Japanse kroket (€5) proberen, die worden gemaakt van aardappel.
Westerstraat 40

Niet zo into ramen? Check hier waar je de beste burgers van Amsterdam haalt.

Pho

Pho 91
Oké, het Vietnamese pho is niet helemaal hetzelfde als ramen, maar wie met een dampende kom noedels even wil ontsnappen aan de winter wordt van beide even blij. Bij Pho91 eet je, mits je een plekje vindt, al jaren kommen noedels met runderbouillon (vanaf €12,50), die je eventueel kunt pimpen met sriracha (pepersaus), hoisin en limoen. Sinds kort staat er ook Bun Bo Hue op de kaart: pittige runderboullion die volgens Pho91 'niet voor watjes' is.
Albert Cuypstraat 91

Saigon Càphê
Nog een prima Vietnamese noedelsoep eet je op Centraal Station, een plek waar je normaal gezien niet warm van wordt. Recensent Hiske Versprille: 'We zijn verrast door de kwaliteit van de pho (je zegt fuh, €13,50). De bouillon is kruidig en je krijgt er een bordje rauwe taugé, verse kruiden en peper bij, en de soep is rijkgevuld met fijngedraaide gehaktballetjes, brisket, pens en rauw rundvlees.' Er zijn inmiddels drie vestigingen.
Centraal Station, Leidsestraat 95 en Willem van Weldammelaan 41

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden