Plus

Hier Ben Ik

Hier Ben Ik is soms best ontroerend, maar schuurt op andere momenten tegen Koefnoen aan.

Mike Peek
Hier Ben Ik Beeld -
Hier Ben IkBeeld -

Ook rijke mensen hebben recht op problemen. Niettemin voelt de openingsscène van de documentaire Hier ben ik wat ongemakkelijk. Een echtpaar neemt joggend hun agenda voor de komende dagen door.

Druk druk druk. Wie gaat naar de ouderavond? Wie haalt de kinderen? Het moderne leven zit ze continu op de hielen en tekenen van zwakte zijn zeker in Bloemendaal niet geoorloofd. Gelukkig zul je zijn, verdomme, met je villa, je geld en je bloedmooie kroost.

Best pittig
Hier Ben Ik is een psychologiserende documentaire. Een vrouw kan er niet mee omgaan dat ze, gescheiden van haar echtgenoot, een stapje terug is gevallen op de sociale ladder.

Het eerder genoemde stel deed mee aan de marathon van New York. De man moest vlak voor de finish doodvermoeid opgeven; en dan al die blije mensen zien die wél een medaille om hun nek hebben hangen. Was best pittig. Ze voelden zich losers.

Helemaal eerlijk is het natuurlijk niet, maar je denkt toch: hallo, in Afrika hebben ze nog steeds honger, hè? Maar Sarah Vos en Sander Snoep bedoelen het vast goed en hun hoofdpersoon, dominee Ad van Nieuwpoort, is een interessante figuur.

Littekens
Ooit preekte hij op de Zuidas, tegenwoordig gaat hij voor in Bloemendaal. Hij interpreteert de Bijbel eerder filosofisch dan religieus en probeert de kerkgangers houvast te geven door het te hebben over 'de dwang van binnenuit' om mee te gaan in het razende tempo van de maatschappij - terwijl je misschien littekens hebt die tijd en verzorging behoeven.

Als dat litteken aan de binnenkant zit, zoals bij een man die door zijn vader werd mishandeld, is dat soms ook best ontroerend. Op andere momenten, als kakkers elkaar vragen wanneer ze voor het laatst gelukkig waren bijvoorbeeld, schuurt Hier Ben Ik dicht tegen Koefnoen aan.

Hier Ben Ik

Regie Sarah Vos, Sander Snoep
Te zien in Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden