Plus

Hielpen Urkse vissers een Amsterdamse drugsbende?

Urker vissers die voor de Amsterdamse criminelen Muhammed S. en Naoufal F. honderden kilo's cocaïne uit zee zouden hebben gevist, staan vanaf maandag terecht. Een avontuur werd een drama.

De Z181 in de haven van Lauwersoog. De cocaïne lag in een verborgen ruimte. Beeld anp
De Z181 in de haven van Lauwersoog. De cocaïne lag in een verborgen ruimte.Beeld anp

Het moet in economisch zware tijden als een buitenkansje hebben geroken voor Urker Johannes N. (31), mede-eigenaar van viskotter Z181.

Een filmisch verhaal dat een fortuin kon opleveren: grote jongens uit het Amsterdamse drugsmilieu zochten een ploeg die op volle zee pakken cocaïne kon opvissen die vanaf containerschepen overboord werden gegooid. Met Johannes' kotter kon dat prima en hij bracht een ploegje op de been.

Het werd een fiasco.

Justitie vermoedt dat de Urker vissers jaren cocaïne van zee hebben gehaald, nadat Amsterdamse criminelen 'een deel van de Urker visserij in de greep hadden gekregen'. Dat bleef buiten beeld, maar in juni scoorde de recherche in de haven van Harlingen 'een heterdaadje', waarover de Amsterdamse rechtbank zich komende week drie dagen zal buigen.

Intrigerende communicatie
Zoals veel actuele zaken kwam dit onderzoek op gang door intrigerende communicatie via versleutelde PGP-smartphones (Pretty Good Privacy).

Daarmee waanden criminelen zich veilig, totdat deskundigen dergelijke smart­phones toch wisten te openen én in Canada een computerserver in beslag was genomen waaruit 3,6 miljoen berichten zijn opgediept tussen criminelen, onder wie veel Amsterdammers.

De recherche onderzocht het berichten­verkeer van Naoufal F. (37), 'Noffel', verdacht van het aansturen van de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter R. in Diemen eind 2015. (In die zaak is onlangs 20 jaar tegen hem geëist.) En er was bijvangst.

Met de PGP-Blackberry die 'Noffel' volgens justitie gebruikte, werd volop gemaild met de PGP die justitie toeschrijft aan de Pakistaanse Amsterdammer Muhammed S. (31). Die leek voor F. klussen te doen en grote bedragen en dure horloges wit te wassen.

Expliciet bericht
Op 30 juli 2015 zou S. hem een nogal expliciet bericht hebben verstuurd. Hij zocht 'iemand die op containerschepen mensen heeft of een eigen boot heeft' om bij de cocaïne te raken die uit Zuid-Amerika werd aangevoerd. Zij moesten de coke van zo'n containerschip 'lossen' of die naar hun eigen boot overladen. Dat kon 'alleen van maart tot oktober, omdat het water dan rustig is'.

De ontvanger van het bericht - volgens justitie dus Naoufal F. - antwoordde: 'Ken het systeem, sir. Yoego hebben die lijn in hun hand en crew op veel boten. Mensen van Montenegro, sir, die hebben die boot mensen die naar Zuid-Amerika gaan laden en ze lossen op deze manier'.

Degene op het containerschip moet met een satelliettelefoon contact onderhouden met iemand op de boot waarvan de bemanning de cocaïne moet opvissen, wordt ook besproken.

Zwaar bedreigd
Een dergelijk scenario lijkt twee jaar later exact te worden uitgevoerd. De recherche observeert Muhammed S. op 9 juni 2017 en ziet hem de Montenegrijn Dalibor D. (37) oppikken en naar Harlingen rijden.

De 'Joego' stapt met twee tassen over in de auto van Johannes N., met zijn vader eigenaar van de in Zeebrugge geregistreerde viskotter Z181. In Harlingen gaat D. even later aan boord.

De kustwacht volgt de kotter en ziet die de volgende dag minutenlang achter het Panamese containerschip MSC Krystal varen, om daarna weer naar de haven terug te keren. Met vissen kan dit niets te maken hebben.

261 kilopakken cocaïne
Als het scheepje na terugkeer in Harlingen binnenstebuiten wordt gekeerd, liggen achter de machinekamer in een moeilijk te bereiken ruimte dertien natte tassen met 261 kilopakken cocaïne. De schipper, drie bemanningsleden en de op de wal wachtende Johannes N. worden gearresteerd.

Johannes N. slaat door. Hij zegt drie ton te hebben gekregen om de drugs op te pikken, waarvan hij twee ton aan de schipper zegt te hebben gegeven en 25.000 euro aan een Pools bemanningslid. Over de anderen is hij vager.

Hij zegt 'onder grote druk' te hebben gestaan.

Eenmaal in de gevangenis wordt hij volgens justitie zwaar bedreigd om verklaringen in het voordeel van Muhammed S. af te leggen. Ook zijn kind zou in dat dreigen zijn betrokken.

Moordcommando
In de oude PGP-berichten uit september 2015 overlegde Muhammed S. volgens justitie al met Naoufal F. over eventuele represailles. 'Ik zeg de vissers leg voor we beginnen met werken met hun 600 K klaar voor het geval iets fout gaat kan gelijk team pikieuw ingeschakeld worden!'

Officier van justitie Koos Plooij duidt 'team pikieuw' als 'moordcommando'. Kennelijk was zes ton bloedgeld beschikbaar.

Muhammed S. zou in november 2015 aan compagnon Ferry B. (43) hebben geschreven: 'Truste, die (Johannes) N. weet niet ik heb granaten liggen ik gooi op die kanker huis van hem als mijn hoofd moe wordt! Afff bro.'

Na de arrestaties zou een vermoedelijke handlanger S. hebben gemeld dat 'iedereen moet worden opgeroepen' als getuige, volgens justitie om verklaringen in S.' voordeel af te leggen. 'Als iemand niet wil komen, moet je het aan mij doorgeven. Ik haal ze wel uit huis.'

Johannes N. zweeg voortaan, uit angst dat zijn familie wat wordt aangedaan.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Kogels voor een rivaal

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de Urker vissers veel langer voor de Amsterdamse criminelen werkten, vooral op grond van de nu inzichtelijk geworden berichten, waarin al in 2015 heel concreet over de 'cocaïnevisserij' op zee werd gesproken en waarin ook de naam van Johannes N. werd genoemd.

In de zomer van 2015 lijkt het groepje vermoede opdrachtgevers, dat later terecht zal staan, ook een rivaal serieus te hebben willen intimideren.

Op grond van PGP-berichten gaat justitie ervan uit dat Ferry B. uit Hippolytushoef in juni 2015 aan Muhammed S. de opdracht gaf het huis van een andere crimineel uit het plaatsje te beschieten met een pistool en een automatisch wapen, en 'een ei' in het tuinhuis te gooien: een handgranaat.

Het huis werd 14 juni 2015 inderdaad beschoten, terwijl de crimineel in de woonkamer in slaap was gevallen. De kogels floten vlak langs hem en raakten onder meer een schilderij.

Die zaak zal nu nog geen rol spelen, omdat alleen de drie Urker vissers, de Pool en de Montenegrijn terechtstaan voor de import van de in Harlingen onderschepte partij.

De meesten ontkennen van de cocaïne te hebben geweten.

Sommigen zeggen vanuit hun positie op de kotter niets te hebben kunnen zien van eventuele tassenvisserij. Inmiddels zijn op het schip vanuit allerlei standpunten cameraopnamen gemaakt die tonen wie vanaf welk standpunt wat kon zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden