Update

Hidr K. is nieuwe getuige in zaak tegen Holleeder

Justitie zet de omstreden getuige Hidr K. (40) nu ook in tegen Willem Holleeder. Hij zegt net als andere getuigen dat de beruchte criminelen Holleeder, Dino Soerel en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis opdrachten hebben gegeven tot liquidaties.

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Hidr K. is een drugshandelaar die vele contacten zou hebben gehad in het Amsterdamse criminele milieu.

Justitie vervolgt Holleeder en Soerel in aparte zaken voor het leiden van een criminele organisatie die onderwereldmoorden liet plegen en voor het geven van de opdracht voor de moord op de vastgoed- en hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Passage
Soerels zaak, Passage, loopt in hoger beroep, nadat de rechtbank hem van de moordopdrachten had vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie hoopt de nieuwe zaak 'Vandros' tegen Holleeder in het najaar te beginnen en 'voor de zomer van 2016' te hebben afgerond. Holleeders advocaat Stijn Franken gelooft niet dat die planning haalbaar is. Hij wil niet ingaan op de verklaringen van Hidr K.

In de zaak tegen Holleeder komen de getuigenissen van K. boven op de verklaringen van kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros én de verklaringen die Willem Endstra en Van der Bijl voor hun dood hebben afgelegd.

Justitie maakte de getuigenissen van Hidr K. gisteren bekend in de aanloop naar de eerste formele zitting in Holleeders moordzaak, woensdag in 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp.

Beschermingsprogramma
Het OM vindt K. betrouwbaar en heeft hem opgenomen in een beschermingsprogramma. In het najaar had justitie al getuigenissen van K. ingebracht in de slepende strafzaak rond de liquidatie van Endstra in 2004. In die zaak heeft K. de al langer verdachte Alkmaars-Turkse neven Özgür C. en Ali N., hun beweerde compagnon Ziya G. én de nieuwe verdachte Ali T. aangewezen als betrokkenen bij de liquidatie.

Advocaten van de verdachten, die K. kwalificeerden als 'een fantast' en 'een clown', vroegen de rechtbank in november tevergeefs de strafzaak te staken omdat justitie het recht op vervolging had verspeeld door de verklaringen van K. in te brengen nadat die al twee jaar in een kluis hadden gele

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden