Plus

Hidden Figures

Hidden Figures brengt een hommage aan de zwarte vrouwen die aan de basis stonden van de Amerikaanse ruimtevaart. De film haalt een vergeten geschiedenis naar boven, die alsnog een happy end krijgt en de kijker met een goed gevoel naar huis stuurt.

Hidden Figures brengt een hommage aan de zwarte vrouwen die aan de basis stonden van de Amerikaanse ruimtevaart Beeld Hidden Figures
Hidden Figures brengt een hommage aan de zwarte vrouwen die aan de basis stonden van de Amerikaanse ruimtevaartBeeld Hidden Figures

Is Hollywood bezig aan een inhaalslag om eindelijk recht te doen aan de geschiedenis van zwarte Amerikanen? Het lijkt erop want niet eerder werden in zo'n korte tijd zo veel films over de (historische) ervaringen van zwarte Amerikanen gemaakt. Het is niet onopgemerkt gebleven met Oscarnominaties voor Loving en Hidden Figures en Oscars voor Fences en Moonlight.

Hopelijk is de aandacht geen opportunistische bevlieging, want in de geschiedenis van zwart Amerika liggen nog ontelbare verborgen verhalen. Eén zo'n verhaal was tot voor kort de geschiedenis van zwarte vrouwen die bij de Nasa als wiskundigen een cruciale bijdrage leverden aan de ruimtevaart. Zonder hun werk zou Neil Armstrong niet in 1969 op de maan hebben gelopen.

Strikte rassenscheiding
Hidden Figures, dat zich afspeelt tussen 1961 en 1962, voert in Virginia drie zwarte vriendinnen op, die als 'colored computers' bij de Nasa werken. Zij berekenen de juiste baan voor raketten in toekomstige ruimtevluchten. Belangrijk werk, want in een verkeerde baan is de raketbemanning reddeloos verloren. De vrouwen doen hetzelfde werk als blanke collega's, maar promotie is uitgesloten.

Ook krijgen ze door de strikte rassenscheiding in Virginia koffie uit aparte koffiekannen en moeten ze naar aparte wc's. Terwijl buiten de strijd om burgerrechten wordt gevoerd, werken de vrouwen in stilte aan het succes van de Amerikaanse ruimtevaart.

Hommage aan de zwarte vrouwen
Hidden Figures brengt een hommage aan de zwarte vrouwen die aan de basis stonden van de Amerikaanse ruimtevaart. De film romantiseert het een en ander, maar de feiten kloppen.

Dat astronaut John Glenn in 1962 eiste dat de zwarte wiskundige Katharine Johnson de berekeningen controleerde voordat hij zich als eerste Amerikaan de ruimte in liet schieten, klinkt als een te mooi verhaal, maar is werkelijk zo gegaan.

Hidden Figures haalt een vergeten geschiedenis naar boven, die, het is wel een Hollywoodfilm, een happy end krijgt en de kijker met een goed gevoel naar huis stuurt. Hopelijk is de film een begin en haalt Hollywood ook de pijnlijke, schaamtevolle en rafelige verborgen verhalen uit de zwarte geschiedenis naar boven.

Hidden Figures

Regie Theodore Melfi
Met Octavia Spencer, Taraji P. Henson, Janelle Monáe
Te zien in Filmhallen, The Movies, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden