Hiddema en Graus in verlegenheid vanwege onkosten

Kamerleden Theo Hiddema (FvD) en Dion Graus (PVV) krijgen mogelijk ten onrechte duizenden euro's onkostenvergoeding. Zij hebben opgegeven dat ze in Limburg wonen, maar wonen de meeste tijd veel dichter bij het Binnenhof.

FvD-Kamerlid Theo Hiddema (r) krijgt de maximale vergoeding voor verblijfskosten van ruim 24.000 euro netto per jaarBeeld ANP

Advocaat en FvD-Kamerlid Theo Hiddema geeft toe dat hij weliswaar staat ingeschreven in Maastricht, maar zijn tijd veelal in Amsterdam spendeert. Omdat hij bij de Kamer opgaf in Maastricht te wonen - waar de advocaat ook staat ingeschreven - krijgt hij de maximale vergoeding van ruim 24.000 euro netto per jaar. ­Ieder ­Kamerlid dat verder dan 150 kilometer van het Binnenhof woont, heeft daar recht op.

Zelf had Hiddema daar geen weet van. "Op de dag van de installatie ging ik met Jeroen, mijn persvoorlichter, naar de financiële afdeling. Daar zaten allemaal dames en heren die me zouden inwijden in de financiële zaken."

"Het was een feestelijke dag en ik wilde die niet met centengemiezemuis verstieren. Dus ik zei: ik kom nog wel een keer terug. Dat heb ik nooit meer gedaan. Niemand heeft toen gezegd: knijp maar in uw handjes meneer Hiddema, want u krijgt de hoogst mogelijke vergoeding."

Bezoekadres
Hiddema gaf Maastricht op als zijn woonplaats omdat zijn advocatenkantoor daar is gevestigd. "In 2003 opende ik een kantoor in Amsterdam. Duur pand gekocht, bord op de deur, nieuw briefhoofd, ik was er helemaal mee in mijn nopjes. Toen kreeg ik de deken van arrondissement Limburg op mijn dak: die zei dat ik maar één kantoor mocht hebben."

€24.000

Theo Hiddema krijgt de maximale vergoeding voor verblijfskosten van ruim 24.000 euro netto per jaar

De kwestie is toen 'in de minne geschikt', zegt Hiddema. "De locatie in Amsterdam werd een bezoekadres. Ik heb daar de conclusie aan verbonden dat ik ook alleen in Maastricht kon wonen. Nu begrijp ik dat ik, uitsluitend als burger, wel in Amsterdam ingeschreven kan zijn." Een woordvoerder van de Nederlandse Orde van Advocaten bevestigt dat het geen probleem is als een advocaat woonachtig is in een andere plaats dan waar zijn kantoor is gevestigd.

Toch is Hiddema niet van plan zich in de hoofdstad in te schrijven. "Ik blijf lekker ingeschreven in Maastricht." Wel wil hij in gesprek met de Kamer of hij een lagere vergoeding kan krijgen. Eventueel te veel ontvangen vergoeding wil hij terugbetalen. "Dan krijgen ze de centen terug."

Hetze
Volgens de Volkskrant krijgen nu zeker dertig Kamerleden de maximale vergoeding voor verblijfkosten. Of parlementariërs ook echt op hun officiële adres wonen, wordt niet gecontroleerd. Hiddema is niet het enige Kamerlid waarover twijfels zijn ontstaan.

PVV'er Dion Graus zou al twaalf jaar extra toeslagen krijgen waarop hij mogelijk geen recht heeft, stellen de Volkskrant en EenVandaag na gezamenlijk onderzoek. Hij zegt dat hij bij zijn moeder in Heerlen woont, maar daar zou hij nauwelijks verblijven. Graus huurt sinds 2007 een appartement in Leidschendam-Voorburg.

Graus bestrijdt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude om extra geld van de Tweede Kamer op te strijken. Volgens hem is er sprake van 'een hetze' tegen hem.

"Zo veel mogelijk verplaats ik me naar mijn geliefde Limburg. Ik zou hier (in Den Haag, red.) nog niet dood gevonden willen worden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en ­Veiligheid heeft mij zelf in Heerlen uit de basisadministratie verwijderd en veiligheidsmaat­regelen gegeven, waardoor ik daar niet altijd kan zijn."

Graus wil een onderzoek door het parlement naar zijn onkostenvergoeding. Hij hoopt daarmee zijn naam te kunnen zuiveren. "Als ik ooit wegga of weg moet, wil ik dat graag eervol doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden