Plus

Hiber wil 48 microsatellieten rond de aarde sturen

Hij is zo groot als een tweeliterpak melk, de satelliet van het Amsterdamse Hiber. Binnenkort gaat die de ruimte in, gelanceerd vanaf de Amerikaanse westkust. Uiteindelijk moet hij met vijftien familieleden de aarde omspannen en miljoenen apparaten met hun gebruikers verbinden.

Herman Stil
Een microsatelliet van Hiber heeft de grootte van een tweeliterpak melk en weegt zo'n acht kilo. Elke satelliet kan zo'n miljoen apparaten volgen Beeld Hiber
Een microsatelliet van Hiber heeft de grootte van een tweeliterpak melk en weegt zo'n acht kilo. Elke satelliet kan zo'n miljoen apparaten volgenBeeld Hiber

Eigenlijk had hij al op honderden kilometers boven de aarde moeten zweven, de eerste Amsterdamse satelliet. Maar de lancering, die maandagavond vanaf de Amerikaanse westkust zou plaatsvinden, is enkele dagen uitgesteld. Nu zal het apparaat op zijn vroegst aanstaande donderdag zijn baan om de aarde opzoeken.

De microsatelliet is afkomstig van de Amsterdamse start-up Hiber, die vanaf de Keizersgracht aan een mondiaal netwerk van draadloze ­verbindingen bouwt, waarbij apparaten waar ook ter wereld contact kunnen maken met hun eigenaar.

Dat zijn geen mobieltjes of wifispeakers, maar zendertjes die onder meer de locatie van vissersbootjes in Indonesië nauwkeurig kunnen vaststellen, zodat we weten of de vis duurzaam wordt gevangen.

Ook kunnen ze irrigatiepompen in Afrika bewaken, individuele trein­wagons of containers volgen, meteorologische meet­stations in de arctische woestijn verbinden of tsunamialarmen in de Stille Oceaan oppikken.

"Wij richten ons op plekken in de wereld waar geen wifi- of gsm-netwerk aanwezig is," zegt Laurens Groenendijk, een van de oprichters van Hiber, "of toepassingen waarvoor breedband niet geschikt is."

"Alles wat met een gsm-mast is verbonden, zoekt voortdurend verbinding en gebruikt daardoor veel stroom. Maar als je midden in de ­oceaan een boei volgt, dan wil je niet voort­durend batterijen vervangen."

Opbranden in de ­atmosfeer
Doordat de apparaatjes alleen een boodschap verzenden als een satelliet overvliegt, kunnen hun accu's tot tien jaar meegaan."Op 90 procent van de aarde staan geen palen. Daar moeten draadloze verbindingen dus op een andere manier tot stand komen." De enige mogelijkheid is via satellieten, maar die zijn peperduur. "Tenzij je microsatellieten ontwikkelt."

48

Binnen anderhalf jaar hoopt Hiber 48 ­satellieten in een baan rond de aarde te hebben, dan wordt elke plek ter wereld eens per uur bereikt

Hiber laat de acht kilo zware kunstmaantjes in Delft bouwen, bij het ietwat ongelukkig genaamde Isis: Innovative Solutions in Space. De satellieten zijn klein genoeg om mee te reizen met reguliere lanceringen. Zo lift de tweede ­Hibersatelliet, die over twee weken wordt gelanceerd, mee met een Indiase communicatiesatelliet.

"We kunnen zo voor een miljoen euro per stuk een satelliet bouwen en deze lanceren," zegt Groenendijk. Een nadeel is er ook; de ­microsatellieten zweven in een lage baan om de aarde, waar de dampkring ze langzaam afremt. "Ze gaan hoogstens vijf jaar mee voor ze opbranden in de ­atmosfeer."

Die baan is zo uitgekozen dat de satelliet in 24 uur de hele aarde bestrijkt. "Elke plek langs de evenaar wordt twee keer bezocht, Europa vijf keer, maar beide polen wel twaalf keer. Per satelliet kunnen we ongeveer een miljoen apparaten op aarde volgen."

Met de eerste satelliet kan Hiber meteen mondiale dekking aanbieden aan grote partijen als baggeraar Boskalis, die er baggerboeien mee in de gaten houdt, en het Nederlandse Blik Sensing, dat grondwatermetingen aanbiedt.

De Rotterdamse haven kan er zijn boeien mee volgen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat er pool­onderzoek mee verrichten. De signalen worden opgevangen in Delft en op Spitsbergen en direct doorgestuurd naar opdrachtgevers.

De markt voor zulke 'lora-diensten' - van long range, low power - is volgens Groenendijk onuitputtelijk. "In Californië monitoren we straks 400.000 elektriciteitspalen. Nu moet na een bosbrand een monteur langs elke paal om te kijken of hij er nog staat, straks geeft de paal een seintje als er iets mis is. Die 400.00 palen zijn van één elektriciteitsbedrijf. Alleen in Californië zijn er al 52 stroombedrijven."

Hiber heeft inmiddels voor jaarlijks 9,3 miljoen euro omzet aan opdrachten binnen, maar het is niet de enige aanbieder van zulke diensten. Binnen anderhalf jaar moeten 48 Hiber­satellieten rond de aarde zweven, in verschillende banen. "Dan kunnen we elke plek in de wereld ten minste één keer per uur bereiken."

Investeringsronde
Groenendijk verdiende zijn kapitaal met de beursgang en verkoop - aan Thuisbezorgd - van besteldienst Just-Eat Benelux en zette daarna Treat­well op, een platform voor kappers, masseurs en nagelsalons, dat na anderhalf jaar voor 34 miljoen euro werd verkocht. In 2016 stapte hij in bij de voorganger van Hiber.

Het bedrijf wordt nu nog gefinancierd door private investeerders uit Nederland, met 10 miljoen euro voor de startfase, en een innovatie­krediet van de overheid. Hiber heeft net opnieuw 5 miljoen euro opgehaald en is bezig met een grote investeringsronde.

Technologische steun komt van de Nederlandse overheid en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

90%

Op 90 procent van het aardoppervlak staan geen gsm-palen. De satellieten van Hiber kunnen daar voor verbinding zorgen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden