Hezbollah: Spionnen ontmaskerd na ontmoetingen in Pizza Hut

Hezbollah heeft de identiteiten onthuld van CIA-agenten die undercover in Libanon opereren. Hun namen werden vrijdagavond al genoemd in een uitzending van al-Manar, de tv-zender van de sjiitische militie. In de uitzending reconstrueerde Hezbollah ontmoetingen tussen hun eigen informanten en de CIA-agenten bij vestigingen van Starbucks en Pizza Hut.

AP/Redactie
Sjeikh Nasrallah op al-Manar TV. Beeld
Sjeikh Nasrallah op al-Manar TV.

Als de openbaringen kloppen is dat een gevoelige tik voor de Amerikaanse inlichtingendienst in Libanon. In een reactie wuifde de CIA de beweringen van Hezbollah echter weg. 'Het bureau gaat in de regel niet in op valse beweringen van terreurgroepen', zei woordvoerster Jennifer Youngblood.

Veel belangrijke missies
Een van de genoemde geheim agenten zou binnen de CIA worden beschouwd als een begiftigd talent en zou betrokken zijn geweest bij veel belangrijke missies in Irak. Of hij en zijn collega's hun CIA-carrière buiten de Verenigde Staten nog kunnen voortzetten is de vraag. Het is zeer waarschijnlijk dat Hezbollah hun foto's al met naaste bondgenoot Iran hebben gedeeld.

Het is niet bekend of de agenten nog in Libanon verblijven of inmiddels omwille van hun veiligheid zijn teruggetrokken.

Het dreigement dat Hezbollah met de onthulling van de identiteiten uit, is duidelijk. De militante beweging wil dat de VS wegblijven uit Libanon en laat met de openbaring weten dat zij de CIA-agenten op ieder moment gevangen had kunnen nemen. Volgens al-Manar werkten in Libanon tien geheim agenten die allen gebruik maakten van een diplomatieke dekmantel.

Dubbelspion
Eerder wist Hezbollah het inlichtingennetwerk van de CIA al gedeeltelijk te ontrafelen door gebruik te maken van een dubbelspion. In juni liet Hezbollah-leider Sjeik Hassan Nasrallah doorschemeren dat hij de identiteit van twee CIA-spionnen had achterhaald. De Amerikaanse ambassade in Beiroet noemde hij een 'spionnennest'.

Iran heeft ondertussen vijftien 'Amerikaanse en zionistische' spionnen aangeklaagd, meldde meldde staatspersbureau IRNA vandaag. Volgens Abbas Jafari Dowlatabadi, de hoofdaanklager in Teheran, voerden de vijftien spionagewerkzaamheden uit in Iran.

Het is niet duidelijk of zich onder de vijftien aangeklaagden, van wie de nationaliteiten niet bekend zijn gemaakt, twaalf vermoedelijke geheim agenten bevinden die in november zouden zijn opgepakt. Teheran liet toen weten dat deze twaalf banden onderhielden met de CIA, de Israëlische Mossad en regionale inlichtingenbureaus.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden