Hewlett-Packard stopt met tablets en smartphones

Computerbedrijf Hewlett-Packard stopt met het maken van tablets en smartphones. Dat maakte het bedrijf vanavond bekend. Ondanks de overname van smartphone-bouwer Palm in 2009 is HP er niet in geslaagd voet aan de grond te krijgen in de snel groeiende consumentenmarkt, die wordt gedomineerd door Apple en Samsung.

De TouchPad van HP Beeld ap
De TouchPad van HPBeeld ap

Verder neemt het bedrijf voor 10,2 miljard dollar het Britse softwarebedrijf Autonomy over. Dat werd vandaag nabeurs in de Verenigde Staten bekendgemaakt.

HP betaalt 42,11 dollar per aandeel voor de onderneming. Het bod wordt gesteund door het bestuur van Autonomy. Verwacht wordt dat de overname aan het eind van het jaar is afgerond.

Verzelfstandiging
De computergigant kondigde verder aan dat het alle strategische opties voor zijn pc-divisie bekijkt, waaronder verzelfstandiging van het onderdeel.

Het onderdeel, voluit Personal Systems Group, omvat naast de ontwikkeling van pc's ook smartphones, tablets en het eigen WebOS-besturingssysteem. HP gaf aan in ieder geval de productie van de op WebOS-gebaseerde TouchPad-tablets en smartphones te staken.

De grootse plannen van HP kwamen donderdag tijdens de Amerikaanse beurshandel al gedeeltelijk naar buiten via verschillende Amerikaanse media. In reactie daarop werd de handel in het aandeel in New York stilgelegd.

HP bevestigde de plannen voor het pc-onderdeel en gaf, niet concreet, aan overnamegesprekken te voeren. Het bedrijf opende tevens de boeken over het fiscale derde kwartaal, die pas nabeurs op de rol stonden.

Cijfers
Uit de cijfers bleek dat HP in zijn derde kwartaal een omzet van 31,2 miljard dollar realiseerde. In dezelfde periode een jaar geleden werd een omzet van 30,7 miljard dollar in de boeken gezet.

Het bedrijf verlaagde de omzetverwachting voor heel het jaar naar een bandbreedte van 127,2 tot 127,6 miljard dollar. Eerder rekende het nog op opbrengsten tussen de 129 en 130 miljard dollar.

Ook de verwachting voor de winst per aandeel ging omlaag, van 'minimaal 5 dollar per aandeel' naar een bandbreedte van 4,82 tot 4,86 dollar. In het derde kwartaal bedroeg de winst per aandeel 1,10 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden