Update

Hevige regenval leidt tot overlast

Ernstige wateroverlast, als gevolg van slecht weer, heeft vandaag tot extra veiligheidsmaatregelen geleid.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Vrijdag overdag nam onder meer het waterschap Rivierenland maatregelen om te voorkomen dat er nog meer water naar de Betuwse plaats Opheusden zou stromen. Op diverse plekken in Noordoost-Brabant zijn beken buiten hun oevers getreden door extreme regenval.

Op ten minste twee plekken heeft het waterschap Aa en Maas noodpompen ingezet. Het waterschap constateerde dat lokaal veel regen is gevallen, bijvoorbeeld in Landhorst, Oploo en Deurne.

Hoogwater Limburg
In Limburg moest ook worden ingegrepen om het vele water af te voeren. De Roer bereikte vanmiddag in Roermond de hoogste stand met een afvoer van 120 kuub per seconde. Het hoogwater levert volgens een woordvoerster van het waterschap Roer en Overmaas geen gevaar op voor bewoond gebied.

Wel zijn buitengebieden tussen Roermond en de Duitse grens onder water gelopen. De brandweer rukte uit om drie koeien te redden die tot hun buik in het hoge water bij Sint-Odiliënberg stonden. Het waterschap had donderdag met zandzakken een nooddijk aangelegd bij grensplaatsje Vlodrop om overstroming van bewoond gebied te voorkomen. De dijk houdt het water tegen.

Onweersbuien met hagel
Vandaag was er vooral in het midden van het land kans op onweer. Die onweersbuien zijn in de loop van de avond weggetrokken uit ons land. Het KNMI waarschuwde in het hele midden van het land nog voor 'onweersbuien, mogelijk met hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd'.

In de provincies Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel, maar ook voor Noord-Holland, Friesland en Drenthe gold de zogenoemde waarschuwingscode geel. Halverwege de avond gold die al niet meer in Overijssel, Friesland en Drenthe. Tegen elf uur was de waarschuwing voor het hele land opgeheven.

De bliksem in de avond veroorzaakte onder meer een overwegstoring tussen Zwolle en Nijverdal. Daardoor konden geen treinen rijden. Ook tussen Doetinchem en Zevenaar werd treinverkeer verstoord na een blikseminslag.

Dode door noodweer in westen Duitsland
Niet alleen delen van Nederland zijn de afgelopen 24 uur getroffen door onweer en zware regenval, ook in de aangrenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen was er noodweer. In de plaats Geldern, ten noordoosten van Venlo, kwam een 51-jarige man om, nadat hij in een zware regenbui met zijn vrachtwagen van de weg was geraakt en tegen een boom was gereden. Op de spoorbaan tussen Dortmund en Bielefeld viel een boom op het spoor en in de buurt van Siegen kreeg een herder een stroomstoot, toen hij in een hevige bui een schaap over een stroomdraad langs een weide tilde.

120 vluchten geschrapt
In de buurt van Aken, vlak over de grens bij Vaals, drong water tal van huizen binnen. Hulpverleners brachten zo'n 10.000 zandzakken in stelling om de watermassa's van de beek de Vichtbach te bedwingen. Ook zijn er 120 vluchten op de luchthaven van de Duitse stad Frankfurt werden geschrapt vanwege het slechte weer.

De brandweer verwacht de gehele nacht nodig te hebben om ondergelopen kelders leeg te pompen en wegen weer berijdbaar te maken.
Duitse meteorologen voorspellen ook voor zondag, de dag van de WK-finale, regen en onweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden