Hevige gevechten bij Debaltseve in Oekraïne

Bij de Oost-Oekraïense plaats Debaltseve zijn vandaag weer hevige gevechten uitgebroken tussen rebellen en het Oekraïense leger. De Pro-Russische rebellen proberen de plaats te veroveren, die ligt ingeklemd tussen rebellengebieden. Een van de rebellenleiders maakt melding van zwaar geweervuur, granaatexplosies en artillerie-inslagen, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Een Oekraïense tank rijdt richting Debaltseve. Beeld ap
Een Oekraïense tank rijdt richting Debaltseve.Beeld ap

Er zijn ten oosten en ten westen van Debaltseve gevechten uitgebroken in Tsjornoechine en Kalinivka. Ook wordt in het oosten van Debaltseve gevochten. De Oekraïense autoriteiten lieten eerder al weten dat een deel van de stad in handen was gevallen van de rebellen. Zo'n duizend van de in totaal ruim 25.000 inwoners zijn geëvacueerd. Anderen bevinden zich in schuilkelders.

Volgens de rebellen zijn behalve burgers ook militairen uit de stad gevlucht. Voor het tegenoffensief van het leger zouden tussen de 8000 en 10.000 militairen zijn opgetrommeld, meldden meerdere bronnen.

De situatie in de Debaltseve, waar volgens een telling in 2001 veelal Russischtaligen wonen, is volgens de rebellen slecht. Inwoners van de plaats zijn al een dag tien verstoken van gas, water en licht. Bijna elke straat in het stadscentrum telt wel een inslagkrater van het geschut van het leger en de pro-Russische separatisten die elkaar onophoudelijk bestoken.

Volgens het hoofd van politie van de regio Donetsk zijn er twaalf burgers door artillerievuur omgekomen. Hij liet in het midden over welke tijdsperiode hij sprak.

De rebellen verwachten de stad snel onder controle te hebben. Vanwege de ligging is het mogelijk dat de stad door de rebellen wordt omsingeld.

Inwoners van Debaltseve vertrekken vanwege de aanhoudende gevechten. Beeld ap
Inwoners van Debaltseve vertrekken vanwege de aanhoudende gevechten.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Onderhandelingen in Minsk

De gesprekken van de Contactgroep Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben vandaag niets opgeleverd. Volgens Russische media is er geen overeenkomst bereikt tussen Oekraïne, Rusland, de pro-Russische rebellen en de OVSE.

De partijen hebben in Minsk gesproken over herinvoering van het Minsk-akkoord van september. Daarin werd onder meer een staakt-het-vuren en het terugtrekken van zware wapens overeengekomen. Het staakt-het-vuren werd niet lang daarna door beide zijden geschonden.

De gesprekken duurden ongeveer drie uur. Over een akkoord wordt later verder gesproken, aldus rebellenonderhandelaar Vladislav Dejn tegenover persbureau RIA Novosti. Oud-president Leonid Koetsjma van Oekraïne heeft gezegd dat het niet mogelijk is een overeenkomst te bereiken zonder dat de leiders van de rebellen aanwezig zijn.

Oekraïense politicus Viktor Medvedchuk arriveert bij de onderhandelingen in Minsk Beeld reuters
Oekraïense politicus Viktor Medvedchuk arriveert bij de onderhandelingen in MinskBeeld reuters
Oekraïense militairen bij het gemeentehuis van Debaltseve Beeld ap
Oekraïense militairen bij het gemeentehuis van DebaltseveBeeld ap

Ultimatum

Die leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken in Oost-Oekraïne hebben vandaag gemeld dat ze niet willen meedoen aan onderhandelingen als Oekraïne geen staakt-het-vuren uitroept en de zware wapens terugtrekt. Zo'n 'ultimatum' ondermijnt volgens Koetsjma de vredesonderhandelingen.

Rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin zei in Minsk dat Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk en Igor Plotnitski van de Volksrepubliek Loehansk niet van plan zijn te komen als Oekraïne geen actie onderneemt. Ook willen ze een evenredige vertegenwoordiging van Oekraïense kant. Ze willen spreken met de premier of president van het land en niet met oud-president Koetsjma, die zaterdag in Minsk was.

Oekraïense soldaten bij een checkpoint vlakbij Donetsk Beeld epa
Oekraïense soldaten bij een checkpoint vlakbij DonetskBeeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden