‘Hetze Klever, wat leren we van het coronavirus?’

PlusTheodor Holman

“De grote vraag wordt: wat hebben we straks van het virus geleerd? We hebben in de studio drie bollebozen. Geert Prak, Hetze Klever en Tedje Heulstreum. Geert, om met jou te beginnen, wat leren we van het coronavirus?”

“Solidariteit. Dat is, hoe je het ook wendt of keert, wat we leren van dit virus. Wat we ook leren is dit: dat het virus het neoliberalisme heeft gedood. En misschien is wel de voornaamste les: dat we ook hebben gezien, dat we lief voor elkaar kunnen zijn.”

“Gelul!”

“Tedje.. Tedje Heulstreum… Jij komt straks aan de beurt. Ik wil eerst Hetze Klever horen. Hetze, wat is de les die wij moeten leren van dit virus?”

“Je zegt het goed: de les die wij MOETEN leren, en eigenlijk zou je het virus daar dankbaar voor moeten zijn, is: dit is het einde van het kapitalisme. Hebzucht is nergens goed voor. Wie waren de echte helden? De mensen in de zorg, en…”

“Jij in ieder geval zeker niet, Klever!”

“Tedje… stil!”

“En… als ik misschien mijn zin even mag afmaken…

Zij die in de zorg zitten, zijn de helden, maar die grote ceo’s absoluut niet.”

“Tedje… Zeg het maar.”

“Ik zal je zeggen wat we hiervan leren. Helemaal niets! De Wolf van Wallstreet zit straks in China of India. Als de huizenprijzen hier dalen – en die gaan dalen, want er komt een gigantische recessie aan – dan kopen Chinezen, Arabieren en onze vrienden uit India nog meer straten in Nederland op. Het monopolygeld heeft gewoon een ander werelddeel gekozen. Dit is juist een boost voor het kapitalisme. Het virus heeft ons geleerd dat hebzucht en hamsteren helemaal niet zo slecht waren, en dat de mens altijd zal blijven hamsteren.”

“Hier schrik ik toch van. Wat hardvochtig.”

“Ach mijnheer Prak. Die miljarden die de regering in ons pompt, moeten toch terug­verdiend worden. Door hogere belastingen, door de lonen laag te houden, mensen harder te laten werken, zoals in China. Willen we weer beschaafd worden, dan zullen we het kapitalisme met beide armen moeten omarmen.”

“Walgelijk!”

“Mijnheer Klever, u heeft niks van het virus geleerd, want u heeft dezelfde praatjes nu als voor het virus!”

“Dank jullie wel. Ja, dames heren, u heeft gezien dat iedereen dit virus voor zijn eigen gelijk kan gebruiken.

U ook. Denk daaraan. En tot morgen!”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden