Plus

Hetty van Weerdenburg (1952-2017): 'Ze was altijd het centrum van gezelligheid'

In de meer dan veertig jaar dat Hetty van Weerdenburg lesgaf, heeft ze minsten tienduizend leerlingen over de vloer gehad bij haar in de gymzaal.

Hetty van Weerdenburg bij haar laatste gymles Beeld Ronald Mijzen
Hetty van Weerdenburg bij haar laatste gymlesBeeld Ronald Mijzen

Als leraar lichamelijke opvoeding wist ze met haar enthousiasme en inlevingsvermogen pubers te motiveren tot beweging. Ze wist altijd het beste te zien in anderen.

In 1974 begon Van Weerdenburg als leraar aan Hervormd Lyceum Zuid. Haar collega's beschouwde ze snel als familie. "We kwamen op elkaars verjaardagen," vertelt docent aardrijkskunde Anton Kanneworff. "Ze was altijd het centrum van gezelligheid."

Energie en optimisme
De bevlogen gymlerares was de oprichter van Herly, een schoolteam dat meespeelde in de volleybalcompetitie. Tijdens toernooien stond ze niet alleen langs ze de zijlijn te juichen, maar speelde mee in een vrouwenteam van leerlingen en docenten. "Hetty!" klonk het regelmatig over het veld - leerlingen behandelden haar als een vriendin en teamgenoot.

Ronald Mijzen kreeg les van haar, maar kwam al tijdens zijn studie terug op zijn oude school. Hierin had hij weinig keus. "Op mijn diploma-uitreiking heeft ze de microfoon overgenomen en geëist dat ik mijn stage hier zou doen, anders wou ze me nooit meer zien," lacht hij. Inmiddels geeft hij al negentien jaar gymles aan Hervormd Lyceum Zuid.

Energie en optimisme straalde Van Weerdenburg niet alleen uit op het veld. Zelfs de keren dat leerlingen een puinhoop achterlieten, was ze bereid om alles op te ruimen.

Zonder zeuren
Tijdens een schooluitje in de Ardennen wist ze op deze manier een boze campingeigenaar tot bedaren te brengen. Een vuilniszak oppakken, een blaar doorprikken, eten voorbereiden - ze deed het allemaal zonder te zeuren. "Hetty had het vermogen om onvoorwaardelijk van leerlingen te houden. Dit is mij altijd sterk bijgebleven," vertelt collega Maaike Hoogesteijn.

De afgelopen jaren kreeg ze last van artrose. Zich terugtrekken uit het gymleraarschap vond ze moeilijk, maar om haar botten toch wat rust te geven ging ze ook aan de slag als decaan.

Uit de vele boodschappen van oud-leerlingen in het boekje in de herdenkingsruimte op school, blijkt dat deze functie haar op het lijf was geschreven. 'Je bleef in mij geloven, lieve Hetty', 'Dankjewel dat je mij hebt geholpen met het kiezen van de juiste studie.'

Tegen kanker konden haar energie en optimisme niet op. Aflopen maandag is Van Weerdenburg overleden. Haar school houdt de herinnering aan een geliefde collega levend met de Hetty basketbal bokaal voor de beste brugklas in het jaarlijkse toernooi dat zij lang heeft georganiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden