Hetty Blok: een leven als Zuster Klivia

Onverbrekelijk verbonden aan Ja Zuster, Nee Zuster. Hetty Blok was twee seizoenen in de serie van de VARA te zien als Zuster Klivia, het hoofd van een 'rusthuis vol herrie'. Ze kwam er nooit meer van los. Echt bepalend in haar leven was echter Annie M.G. Schmidt. Jarenlang zong de actrice/zangeres haar liedjes.

Hetty Blok als Zuster Klivia in 1969.Beeld ANP

Op de vraag of ze het vervelend vond altijd als Zuster Klivia te worden herkend, zei ze ooit volmondig ja omdat ze zo veel andere dingen in haar leven deed." Het is je noodlot om voor eeuwig met die figuur vereenzelvigd te worden", sprak ze met pijn in haar hart. Om eraan toe te voegen dat ze het ook wel een beetje vleiend vond. De serie was tussen december 1966 en april 1968 20 keer te zien en is nog steeds een begrip. Recentelijk werden een toneelstuk en film ernaar gemaakt.

Hetty Blok koesterde kwaliteit. Die vond ze in de teksten van Annie M. G. Schmidt. Jarenlang vertolkte ze de liedjes van de in 1995 overleden schrijfster. Blok ontmoette Schmidt in 1947 in het De La Mar Theater in Amsterdam. Schmidt vroeg haar een populair vers over de Amsterdamse tram te vertolken. Hetty Blok zei niet erg van meezingliedjes te houden. 'Teksten die ik niet goed vond, wees ik af. Annie vatte de afwijzing overigens flegmatiek op", zei ze tegen het Algemeen Dagblad in 1995.

Henriëtte Adriana Blok debuteerde op het toneel in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1951 was ze betrokken bij de eerste televisie-uitzending: De toverspiegel onder regie van Erik de Vries. Toen al gold ze als 'gekke meid'. In het cabaret werkte ze samen met Wim Ibo, Martie Verdenius en 4 jaar met Wim Sonneveld.

Blok in Hoe bestaat het, in 1978.Beeld ANP

De poëzie van Annie M. G. Schmidt kreeg Blok helemaal in haar greep. 'Haar kinderverzen zijn universeel en een product van een vooruitziende geest. Ze komt altijd op voor mensen en dieren die door botheid of domheid van anderen worden gekwetst", verklaarde ze haar voorkeur voor de teksten van de Zeeuwse domineesdochter. Bij Bloks soloprogramma's in het theater speelden later Cor Lemaire, Harry Bannink, Ruud Bos en de pianist Bas Odijk een belangrijke rol. In de radioserie De familie Doorsnee/In Holland staat een huis van Schmidt verwierf ze roem als Sjaan.

De grote massa bleef zich haar echter herinneren als Zuster Klivia in Ja Zuster Nee Zuster. De meeste opnames van dit grote succes van de VARA zijn verdwenen, omdat de omroep de tapes gebruikte voor andere doeleinden. Naast Leen Jongewaard speelde Blok een opvallende rol, met onvergetelijke uitspraken als 'Niet op de stoel'n staan, niet met de deuren slaan, denk om de buur'n, het zijn heel dunne muur'n". Liedjes als In een rijtuichie, Wilt u een stekkie van de fuchsia en Mijn Opa' zijn nog steeds geliefde meezingers.

Blok in 2011 bij de presentatie van een website ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Annie M.G. Schmidt.Beeld ANP

Blok zocht op latere leeftijd weer het theater op. Jarenlang trok ze met Bas Odijk door het land met haar soloprogramma 'Ziezo', waarin ze liedjes van Schmidt zong. Altijd sloot ze haar optreden af met een potpourri uit Ja Zuster, Nee Zuster. 'Het publiek vond dat prachtig. Ik ook."

Hetty Blok was niet alleen op de radio en de televisie actief. Zij speelde in enkele films, waaronder Sterren stralen overal (Gerard Rutten, 1953) en Brandende liefde (Ate de Jong, 1983, naar het boek van Jan Wolkers). Zij schreef het boek Het groene aapje en maakte langspeelplaten met sprookjes en verhalen van Godfried Bomans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden