Plus

Hete hangijzers van 2017: een nieuw politiek jaar

Het kerstreces is ten einde en daarmee begint ook 2017 voor de politiek. Welke grote thema's zullen het debat bepalen in de Amsterdamse gemeenteraad?

Drukte op het DamrakBeeld Evert Elzinga

Drukdrukdruk

Heeft u al genoeg van het druktedebat? Dit was nog niks! Het massatoerisme zal hét verkiezingsthema zijn in 2018 en staat ook dit jaar hoog op de agenda.

Wie in de kerstvakantie de stad in ging, kon nog eens ervaren hoe ontzettend druk het is in het centrum en dat de maatregelen van de gemeente het tij nog lang niet hebben gekeerd. Het college heeft, na lang aarzelen, de aanval geopend op de drukte en kwam in de laatste weken van 2016 met tal van maatregelen.

De meeste zijn nog niet ingegaan. Dit jaar zal worden gesproken over de verplaatsing van de cruise­terminal, touringcars, de aanpak van grote groepen en verhoging van de toerismebelasting. Het bierfietsverbod krijgt een nieuwe kans en de nieuwe overeenkomst met Airbnb gaat in.

Ook zal dit jaar meer geld worden uitgetrokken voor handhaving, na jaren van bezuinigingen.

HaarlemmerdijkBeeld Roy Del Vecchio

De middenklasse

Vrijwel alle partijen zijn het eens dat ze meer moeten doen voor de middeninkomens. Docenten, verplegers en agenten verdienen vaak te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een huis in de sociale sector, waardoor ze niet in Amsterdam kunnen wonen.

Het debat zal gaan over op welke manier deze groep geholpen kan worden. Rechtse partijen willen sociale huurwoningen opgeven voor wat duurdere huizen, zoals minister Stef Blok onlangs bepleitte, terwijl de linkse partijen vooral vast willen houden aan de grote voorraad goedkope woningen. Op dit moment bestaat zo'n 57 procent van de Amsterdamse woningmarkt uit sociale huur.

Het college zal dit jaar nieuwe plannen presenteren voor de middeninkomens. Een fel politiek debat is verzekerd.

Jan Paternotte (D66)Beeld anp

Verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen in maart zullen hun weerslag hebben op de lokale politiek in de Stopera. Allereerst omdat de ­samenstelling van de gemeenteraad hierdoor zal veranderen. Jan Paternotte (D66), Peter Kwint (SP) en Dilan Yesilgöz (VVD) zullen Amsterdam hoogstwaarschijnlijk verruilen voor Den Haag.

Bij de vorming van een kabinet zullen ongetwijfeld namen vallen van Amsterdamse wethouders. Bijvoorbeeld die van Kajsa Ollongren (D66) en Arjan Vliegenthart (SP), al heeft laast genoemde aangegeven geen interesse te hebben.

De landelijke verkiezingen zijn ook belangrijk voor de sfeer in de raad. Partijen die verliezen, zullen zich in Amsterdam doen gelden. Haagse discussies sudderen door in Amsterdam.

Na maart werpen de volgende verkiezingen hun schaduw vooruit. In 2018 kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Dit betekent dat de posities dit jaar al worden ingenomen. Partijen en raadsleden gaan zich profileren, tegenstellingen worden vergroot en de spanningen zullen ongetwijfeld oplopen. Ook binnen de ­fracties, want in 2017 worden nieuwe partijleiders verkozen en de kandidatenlijsten opgesteld.

Testritten op de Noord/ZuidlijnBeeld Elmer van der Marel

Noord/Zuidlijn

Nee, in 2017 gaat de Noord/Zuidlijn helaas nog niet rijden, dat gebeurt pas in de zomer van 2018. Maar dit jaar zal de aanleg van de metrolijn wel de spannende laatste fase ingaan.

Dat is goed nieuws voor alle ­winkeliers en bewoners aan het traject, die jarenlang in een bouwput hebben gekeken. Het betekent ook dat alles wat nu nog fout gaat, zorgt voor nog meer vertraging. Toen in 2002 het besluit werd genomen om de lijn aan te leggen, ging men uit van oplevering in maart 2011.

Ook bovengronds verandert er een hoop in het openbaar ­vervoer. De trams gaan van een 'spinnenwebmodel' naar een 'visgraatmodel', waarbij alle lijnen aansluiten op haltes van de Noord-Zuidlijn.

Een omvangrijke en logististiek machtig ingewikkelde operatie, waar komend jaar nog het nodige politieke gekrakeel over te verwachten valt. Met name in Nieuw-West is men ontevreden over het opheffen van sommige tramlijnen.

Buiksloterdijk, Amsterdam NoordBeeld Eva Plevier

Erfpacht

De aanpassing van het erfpachtstelsel is voor collegepartijen D66 en VVD de kers op de taart van het coalitieakkoord. Van de SP hoeft het niet zo nodig, maar voor hen geldt de 'afspraak is afspraakdoctrine', die de drie partijen bijeen houdt.

Deze week was het zover en presenteerde het college trots de overstapregeling van voort­durende naar eeuwigdurende erfpacht. De korte versie: het is heel ingewikkeld. Zelfs zo ingewikkeld dat de meeste raadsleden het ook niet helemaal snappen. Toch moeten zij in juni stemmen over de meest ingrijpende wijziging van het erfpachtstelsel sinds de invoering ervan in 1896.

De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zullen alles uit de kast halen om de SP in hun kamp te halen, maar ook de D66 en VVD zullen nog de nodige op- en aanmerkingen hebben op het plan. En iedere kleine aanpassing heeft zulke verstrekkende gevolgen dat vertraging op de loer ligt. En dan wil Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) ook nog eens een referendum uitschrijven.

Ook aan de orde

- Het bestuurlijk stelsel. Stemmen we in 2018 nog op bestuurscommissies?

- De 'Sprong over het IJ'. ­Komen er wel of geen bruggen over het IJ? Of kiest de gemeente voor een tunnel of een kabelbaan?

- De PVV. Gaat Wilders meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam?

- De autoluwe binnenstad. Geeft Amsterdam voorrang aan de fietser en de voetganger?

- Vluchtelingen. Waar gaan ­ze wonen en hoe gaan ze ­integreren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden