Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Het zou mooi zijn als D66 niet te veel pronkt met andermans veren

Column

Voor Abdeluheb Choho zit het werk er bijna op. Vier jaar was hij wethouder Duurzaamheid, met als beloning een kansloze negentiende plek op de verkiezingslijst van D66.

Choho heeft nog geprobeerd zijn politieke loopbaan te rekken door de strijd aan te gaan om het lijsttrekkerschap, maar legde het af tegen Reinier van Dantzig, waarmee zijn lot was bezegeld.

Een tweede termijn als wethouder zit er evenmin in. Daarvoor was zijn optreden de afgelopen vier jaar te flets.

Zo'n man kan wel een opsteker gebruiken, zo vlak voor zijn vertrek. Gelukkig is daar Natuurmonumenten, dat Choho heeft genomineerd voor de titel 'groenste politicus van het jaar'.

Choho is geselecteerd uit een lange lijst kanshebbers, onder wie Al Gore, Jesse Klaver, Jan Terlouw, Liesbeth van Tongeren en, jawel, Thierry Baudet.

Niet de eerste de besten.

De titel is nog niet binnen, want de jury heeft nog vijf natuurvrienden op de lijst gezet, maar de nominatie is nu al een cadeautje voor D66, een maand voor de verkiezingen.

Van Dantzig moest afgelopen week toegeven dat het college met oorspronkelijk vier D66-wethouders, te weinig succes heeft geboekt met verduur­zaming van de stad. Zijn partij kan in de campagne dus wel wat groen op de wangen gebruiken. Zeker gezien de verwachte strijd met GroenLinks om de nummer 1-positie.

Laat het maar aan D66 over om de nominatie van Choho flink uit te venten.

Onder de verkiezingsslogan 'D66 krijgt het voor elkaar' wordt de nominatie van de wethouder omarmd als een nominatie van de partij. Alsof Choho niet is afgestraft met een negentiende plek op de lijst, alsof de wethouder in zijn eentje de stad duurzaam heeft gemaakt.

In een filmpje op Facebook voert Choho schaamteloos campagne met zijn nominatie.

"Dit laat zien dat de D66-­aanpak resultaten en waardering oplevert.'

Dus: geen collegeaanpak, maar D66-aanpak.

Diezelfde D66-aanpak zorgt overigens voor smerige straten in de binnenstad, omdat er is bezuinigd op de reiniging. Gisteren kwam onderzoek uit waaruit blijkt dat bewoners in grote delen van de stad hun buurt niet schoon vinden. Wie is verantwoordelijk voor reiniging? Inderdaad: Choho.

Je zou van de groenste politicus toch kunnen verwachten dat die op z'n minst de stoep veegt, maar dat is in Amsterdam niet gebeurd.

VVD-wethouder Eric van der Burg heeft inmiddels excuses aangeboden voor de bezuinigingen op de reiniging. Hij is niet direct verantwoordelijk, maar begrijpt wel dat alle wethouders verantwoordelijk zijn voor de goede en slechte beslissingen van heel het college.

De manier waarop D66 de nominatie in de campagne trekt, wekt ergernis bij Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Hij was, net als GroenLinksraadslid Jasper Groen, aangedragen als kandidaat, maar viel buiten de boot.

De ergernis is begrijpelijk. In het juryrapport staat dat Choho zijn nominatie onder meer te danken heeft aan de invoering van de ja/ja-sticker, bedoeld om folders te weren. Dit was een plan van Van Lammeren, niet van het college.

Choho krijgt ook waardering voor de groene daken. Jasper Groen nam hiervoor het initiatief. Zijn motie om nog meer groene daken te realiseren, sneuvelde. D66 stemde tegen.

Voor Amsterdam zou het mooi zijn als Choho wint, de prijs is hem gegund.

Het zou nog mooier zijn als D66 niet al te veel pronkt met andermans veren.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden